ISPLIVALI PRLJAVI DETALJI BAJDENOVE VLADAVINE! Mekarti ga raskrinkao, utvrđena veza između Džozefove porodice sa KORUPCIJOM?

Autor:

Svet

13.09.2023

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanci istražuju poslove Bajdenovog sina Hantera iz perioda pre nego što je njegov otac preuzeo dužnost predsednika.

ISPLIVALI PRLJAVI DETALJI BAJDENOVE VLADAVINE! Mekarti ga raskrinkao, utvrđena veza između Džozefove porodice sa KORUPCIJOM?

Foto: Tanjug-AP

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti izjavio je u utorak da je naložio odboru donjeg doma američkog Kongresa da pokrene zvaničnu istragu o opozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog poslovanja njegove porodice.

Mekarti je rekao da je tokom istrage Odbora Predstavničkog doma za nadzor vlade utvrđeno da postoji "kultura korupcije" povezana sa Bajdenovom porodicom, dok republikanci istražuju poslove Bajdenovog sina Hantera iz perioda pre nego što je njegov otac preuzeo dužnost predsednika, preneo je "Glas Amerike" (VOA).

Foto: Tanug-AP

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih američkih država

- Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahteva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsednika Džoa Bajdena - rekao je Mekarti, republikanac iz Kalifornije.

Istraga pod pritiskom desnog krila republikanaca

Mekarti je najavio istragu u trenutku kada se suočava sa sve većim pritiskom desnog krila Republikanske stranke da preduzme akciju protiv Bajdena i istovremeno pokušava da usvoji zakonski predlog kojim bi se sprečilo zatvaranje vlade krajem meseca, navodi VOA.

Republikanski lider još jednom se nalazi na političkoj raskrsnici - pokušava da zadovolji svoje najkonzervativnije kolege i spreči da bude smenjen s položaja predsedavajućeg Predstavničkog doma.

Bela kuća: Proces opoziva politički motivisan

Bela kuća je ocenila da je proces opoziva politički motivisan.

- Predsedavajući Mekarti ne bi trebalo da popusti pred ekstremnim, ultra-desničarskim članovima koji prete da će zatvoriti vladu ako ne dobiju neosnovani, bez ikakvih dokaza, opoziv predsednika Bajdena. Posledice za američki narod su previše ozbiljne - rekao je portparol Ijan Sams.

Mekarti se odlučio na najnoviji potez u trenutku kada se bivši predsednik Donald Tramp, koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu i oslobođen u Senatu, suočava se četiri krivične optužnice.

Tramp favorit za kandidata republikanaca

Tramp, trenutno favorit za osvajanje republikanske predsedničke nominacije, između ostalog se tereti za pokušaje da prekroji rezultat izbora 2020. godine, na kojima je Bajden pobedio.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Ovo je providan napor da se osnaži kampanja Donalda Trampa, tako što će se uspostaviti lažno poređenje sa bivšim predsednikom, protiv kojeg su podignute četiri optužnice - rekao je kongresmen Džejmi Raskin, vodeći demokrata u Odboru za nadzor Predstavničkog doma.

Šumer: Apsurdna istraga

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer ocenio je da je istraga o opozivu Bajdena "apsurdna" i da ne bi trebalo da ometa napore da se izbegne zatvaranje vlade.

- Amerikanci od nas žele da im poboljšamo živote, a ne da idemo u potere i lovove na veštice - rekao je on novinarima.

Istraga za sada bez čvrstih dokaza

Republikanci u Predstavničkom domu istražuju poslovne operacije Hantera Bajdena, ali do sada nisu izneli čvrste dokaze koji bi ga povezali sa predsednikom.

Izneli su nekoliko primera kada je Bajden bio potpredsednik za vreme administracije Baraka Obame i telefonom razgovarao sa svojim sinom ili je bio na večerama koje je njegov sin priređivao za poslovne partnere.

Republikanski kongresmen Džejms Komer, predsedavajući Odbora za nadzor, istražuje finansije Bajdenove porodice i očekuje se da će tražiti bankarske podatke o Hanteru Bajdenu.

Komer je zatražio od Stejt departmenta da prosledi dokumenta o Bajdenovim naporima da za vreme Obamine administracije suzbije korupciju u Ukrajini. On želi da utvrdi stavove Stejt departmenta o bivšem ukrajinskom tužiocu Viktoru Šokinu, čiju su smenu tražili Bajden i mnogi zapadni saveznici zbog optužbi o korupciji.

"Bajden nije bio uključen u poslove svog sina"

Bela kuća tvrdi da Bajden nije bio uključen u poslove svog sina.

Demokrate u Odboru za nadzor, takođe, pokušavaju da suzbiju, kako smatraju, neosnovane optužbe protiv Bajdena uoči izbora naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading