"PONOSNI MOMAK" MOLIO ZA MILOST! Bivši vođa ekstremističke grupe na izricanju presude za napad na Kapitol se slomio: "Ne uzimajte mi 40 godina života"!

Autor:

Svet

06.09.2023

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko tužilaštvo mesecima vredno radi na istrazi pokušaja državnog udara i do sada je podiglo optužnice protiv 1.100 ljudi, od kojih je više od 600 već dobilo presudu. U saveznom zatvoru kaznu već služi oko 300 osuđenika.

"PONOSNI MOMAK" MOLIO ZA MILOST! Bivši vođa ekstremističke grupe na izricanju presude za napad na Kapitol se slomio: "Ne uzimajte mi 40 godina života"!

Foto: Tanjug/AP

Enrike "Henri" Tario

Enrike "Henri" Tario, bivši vođa ekstremističke grupe "Praud Bojs", osuđen je ovog utorka na 22 godine zatvora zbog svoje uloge u napadu na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

Američko tužilaštvo mesecima vredno radi na istrazi pokušaja državnog udara i do sada je podiglo optužnice protiv 1.100 ljudi, od kojih je više od 600 već dobilo presudu. U saveznom zatvoru kaznu već služi oko 300 osuđenika.

- Molim vas za milost, nemojte mi uzeti 40 godina života! - Tario je molio sud, obećavajući im da će, u slučaju da mu pokažu milost, prekinuti sve političke aktivnosti.

Nacionalna sramota se dogodila 6. januara

Tokom suđenja je čak preuzeo odgovornost za ulogu koju je igrao tokom marša na Kapitol hil, kao i da je bio svestan činjenice da je Džo Bajden stvarni pobednik predsedničkih izbora 2020. godine.

- Ovo što se dogodilo 6. januara je bila nacionalna sramota i priznajem da moji postupci nisu bili prihvatljivi - rekao je vidno emotivni Tario, podsećajući sud da je dobrovoljno sarađivao sa organima reda i mira, zbog čega ne bi trebalo da ga tretiraju kao "okorelog kriminalca".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Enrike Tario

 

Tužioci su od suda tražili čak 33 godine zatvora. Međutim, sudija Timoti Keli odlučio se za nešto blažu kaznu, ali ipak je izrekao Tariju najstrožu kaznu koju je ikada izrekao nekom od učesnika napada 6. januara. Najdužu zatvorsku kaznu do sada imali su Itan Nordin, takođe član "Ponosnih momaka" i Stjuart Rouds , osnivač grupe "Čuvari zakletve".

Advokat najavio žalbu

- Tog dana je narušen jedan od najvažnijih preduslova američke demokratije; miran transfer vlasti. Štetu ćemo morati da saniramo godinama, zbog čega ova presuda mora da posluži kao jasna i nedvosmislena poruka svim saučesnicima, simpatizerima i apologetima onoga što se dogodilo 6. januara 2021. godine - rekao je sudija prilikom izricanja presude.

Tario je dočekao Kelijevu odluku u narandžastom zatvorskom odelu, smrknutog lica, vidno potresen. Njegov advokat Najib Hasan priznao je da ih je presuda šokirala i najavio žalbu.

Slična sudbina je prošle nedelje zadesila i ostale članove "Ponosnih momaka". Podsetimo, reč je o ekstremističkoj organizaciji koja je na margini američkog društva i često koristi nasilje da promoviše svoje stavove, a meta su joj najčešće levičarski aktivisti, kao što su borci protiv klimatskih promena, feministkinje,... Deluju u 40 prilično autonomnih ogranaka širom SAD i imaju nešto manje od 40.000 članova na nacionalnom nivou.

Zapali za oko medijima tokom kampanje

Njihova popularnost je naglo porasla od kada ih je tadašnji predsednik Donald Tramp pomenuo u jednom od svojih govora o protestima u leto 2020. godine, a posebno su zapeli za oko američkim medijima tokom lude kampanje "Zaustavimo krađu izbora” te godine.

Činjenica da je rukovodstvo dotične organizacije završilo u zatvoru zbog povezanosti sa napadom na Kongres nije štetilo njenom funkcionisanju u meri u kojoj se to prvobitno očekivalo. "Ponosni momci" su uspešno prilagodili svoju organizacionu strukturu i fokus delovanja novim okolnostima, pa učestvuju u molitvama protiv abortusa, protestuju protiv uklanjanja spomenika Konfederacije i zaziru od uvođenja obrazovanja o rasnim pitanjima u školski program SAD.

(Republika/Jutarnji list)

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading