POLJSKA ZAHTEVA IZVINJENJE OD KANADE ZBOG SKANDALA U PARLAMENTU: Esesovci su odgovorni za ubistva hiljada Poljaka, NIKADA NEĆEMO PRISTATI NA "PRANJE" ZLIKOVACA

Autor:

Svet

28.09.2023

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On poručuje da je Poljska najbolji saveznik kog Ukrajina ima.

POLJSKA ZAHTEVA IZVINJENJE OD KANADE ZBOG SKANDALA U PARLAMENTU: Esesovci su odgovorni za ubistva hiljada Poljaka, NIKADA NEĆEMO PRISTATI NA "PRANJE" ZLIKOVACA

Foto: Tanjug/AP

Ambasador Poljske u Kanadi Vitold Džielski komentarisao je nezapamćeni skandal koji se prošle nedelje dogodio u kanadskom parlamentu.

- Pozivajući se na komentare medija u vezi sa posetom predsednika Ukrajine Parlamentu Kanade, želim da vas obavestim da Ambasada Republike Poljske uvek odgovara na osetljiva pitanja na osnovu detaljne analize. Delujemo odlučno, ne nužno preko medija - naveo je Džielski u svojoj objavi na Iksu.

 

 

On takođe zahteva izvinjenje od Kanade zbog incidenta.

- Lideri Kanade i Ukrajine aplaudirali su pripadniku zloglasne Vafen-SS divizije "Galicija" koja je odgovorna za ubistva hiljada Poljaka i Jevreja tokom Drugog Svetskog rata. Poljska je najbolji saveznik kog Ukrajina ima - napisao je Džielski u drugoj objavi.

Ambasador poručuje da Poljska nikada neće pristati na "pranje ovakvih zlikovaca".

 

 

Podsetimo, prošlog petka na sastanak Parlamenta Kanade povodom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog pozvan je 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je Entoni Rota, koji je bio predsednik Donjeg doma parlamenta, predstavio kao "ukrajinsko-kanadskog veterana Drugog svetskog rata koji se borio za ukrajinsku nezavisnost protiv Rusa".

Političar je Hunku nazvao ukrajinskim i kanadskim herojem.

Svi prisutni, uključujući kanadskog premijera Džastina Trudoa i Zelenskog i njegovu suprugu, nekoliko puta su dočekali starca ovacijama. Skandal je izbio kada se ispostavilo da se Hunka borio "protiv Rusa" u sklopu 14. Vafen-SS dobrovoljačke divizije SS "Galicije", koja se ne samo suprotstavila Crvenoj armiji, već je bila obeležena i zločinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Rota je rekao da je on taj koji je pozvao Hunku u parlament. Prema njegovim rečima, "dodatne informacije" postale su poznate kasnije. Izvinio se i rekao da niko drugi ne zna ko će biti počastvovan. Predsednik parlamenta je u utorak podneo ostavku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading