"ON JE PRVI POSLE BOGA ZA UKRAJINSKE VOJNIKE": Zelenskom se DRMA STOLICA? Rusi tvrde da je Zapad našao ZAMENU za njega!

Autor:

Svet

27.09.2023

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji već duže vreme govore o skrivenom sukobu između vrhovnog komandanta i predsednika.

"ON JE PRVI POSLE BOGA ZA UKRAJINSKE VOJNIKE": Zelenskom se DRMA STOLICA? Rusi tvrde da je Zapad našao ZAMENU za njega!

Foto: Tanjug/AP

U Ukrajini je pokrenut krivični postupak, čiji bi optuženi mogao da bude vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Od generala se traži da objasni brzu predaju dela regiona Kerson i Zaporožje Rusiji prošle godine. Ono što kijevske vlasti zapravo pokušavaju da postignu je poznato portalu RIA Novosti, tvrdi ovaj medij.

Kako navode, još uvek nije podignuta optužnica protiv bilo koga, ali "govore o veleizdaji i nemarnom odnosu prema služenju vojnog roka", a pre svega misle na neadekvatno miniranje mostova i zgrada. Državni istražni biro i Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) već su saslušali nekoliko generala, uključujući vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. Nakon toga, u državi su počele da se šire priče o "slučaju Zalužni".

Mediji već duže vreme govore o skrivenom sukobu između vrhovnog komandanta i predsednika. Veruje se da će, ako se Zalužni ozbiljno bavi politikom, biti značajan konkurent Volodimiru Zelenskom. On je spreman da podrži opoziciju na čelu sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom i gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom. A na Zapadu im nije dosadilo da pevaju hvalospeve o njemu, zovu ga "prvi posle Boga" za ukrajinske vojnike.

Vredno je napomenuti to što je Kijev nekada tvrdio da je Kerson izgubljen zbog izdaje u redovima SBU. Šef Odeljenja za pitanja Kerson, general Serhij Krivoručko, navodno je naredio svojim zaposlenima da se evakuišu. Njegov pomoćnik, pukovnik Igor Sadokhin, predvodio je ruske trupe oko minskih polja i navodio vazdušne napade. Pored toga, iz nekog razloga, Antonovski most preko Dnjepera nije dignut u vazduh.

Republika

Foto: Profimedia

Ivan Bakanov

Došlo je do velikog skandala, šef SBU i prijatelj Zelenskog iz detinjstva Ivan Bakanov podneo je ostavku. Sada pokušavaju da odgovornost za antonovski most stave na vojsku, javlja BBC.

Pored vojne komande, u slučaj su umešani i zvaničnici Kersona, uključujući bivšeg predsednika regionalne vojne administracije Genadija Lagutu. Sedamnaestog septembra izvršio je samoubistvo. Izgleda da nije mogao da podnese pritisak, a prema pisanju lokalnih medija, zvaničnik je do detalja znao kako je Rusija preuzela kontrolu nad regionom Kerson.

Istovremeno, mnogi su skrenuli pažnju na činjenicu da je Laguta sebi oduzeo život ubrzo nakon što se saznalo za pritvor ruskih agencija za sprovođenje zakona bivšeg gradonačelnika Kersona, Igora Kaljevajeva. Laguta je bio njegov proteže (štićenik). S druge strane, postoje svedoci koji tvrde da je on poslednji napustio Kerson, organizujući evakuaciju ljudi i uklanjanje dokumenata.

Bivši komandant ukrajinske grupe trupa "Jug" Andrej Sokolov smatra da je Zelenskom potrebna istraga kako bi sakrio sopstvenu krivicu. Snage i sredstva koja su bila na jugu u proleće 2022. godine jednostavno nisu bile dovoljne da se odbije ofanziva. Prema generalovim rečima, mobilizacija je trebalo da bude najavljena unapred, ali je predsednik pružio uveravanja društvu da neće biti sukoba.

Porošenkove pristalice kažu da je krivični slučaj već doveden u fazu kada se u svakom trenutku može poneti optužnica protiv Zalužnija. U svakom slučaju, vojska će stati uz njega, ali ako Bakanov ne bude kažnjen, predsednik će se sa velikim žaljenjem pokajati, sigurne su pristalice bivšeg šefa države.

Iz kabineta predsednika rekli su novinarima BBC-ja da je sama vojska morala da digne u vazduh prelaz preko Dnjepera, ne čekajući naređenje iz Kijeva. Kao razlog za istragu naveli su želju društva da dobije odgovore na važna pitanja vezana za prvu fazu sukoba.

Pripreme za izbore

Republika

Foto: Profimedia

Valerij Zalužni

Denis Denisov, stručnjak na Finansijskom univerzitetu pod Vladom Rusije, smatra da je Zelenskom potreban ovaj krivični slučaj za predsedničke i parlamentarne izbore.

- Što je glasanje bliže, važnije je da se obori rejting Zalužnija, koji je spreman da podrži uticajne političke grupe. Pored toga, želi da prebaci krivicu za svoje greške na nekoga ili, ako ne uspe, skrene pažnju sa njih. Naravno, to ne odgovara demokratskim vrednostima o kojima se govori u Kijevu, ali zarad zadržavanja vlasti šef države će učiniti sve - siguran je politikolog.

Malo je verovatno, nastavlja on, da će Zalužni biti imenovan za glavnog optuženog, jer je to opasno.

- Oni će jednostavno pokušati da zataškaju vrhovnog komandanta neprijatnom pričom kako bi potkopali njegov kredibilitet. Neće doći do presude - zaključuje Denisov.

Zamenik šefa Instituta zemalja ZDS Vladimir Žaričin takođe ne misli da će Zelenski uhapsiti Zalužnija. Ali sam krivični slučaj je upozorenje: ne mešajte se u vlast.

- Bio je navučen da se ponaša pristojno - naglašava Žaričin i dodaje: 

- Zalužni čini Zelenskog nervoznim, jer je na Zapadu vrhovni komandant veličan kao heroj. Predsednik, ne bez razloga, strahuje da će, ako partneri odluče da ga zamene, general biti najpogodnija opcija.

Izbori bi ipak mogli da se održe 2024. godine - to ukazuje povećan broj publikacija na ovu temu u ukrajinskim i zapadnim medijima, kažu stručnjaci. A izjave o nemogućnosti glasanja u uslovima neprijateljstava nisu ništa drugo do izgovori.

Portal Republika.rs objavljuje sve informacije o ratu u Ukrajini iz izvora koji su se do sada pokazali relevantnim, a koje svakako s dodatnom novinarskom pažnjom proveravamo. Međutim, pošto se od početka sukoba vodi, kako medijski tako i propagandni, rat, redakcija Republike moli čitaoce da nam, ukoliko na našem sajtu prepoznaju eventualne lažne vesti i dezinformacije, skrenu pažnju da bismo odmah reagovali i pravovremeno ispravili eventualne greške. Unapred zahvaljujemo.

Informacije možete slati na mejl redakcija@republika.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading