ZAHAROVA O SKANDALU SA UKRAJINSKIM NACISTOM U KANADSKOM PARLAMENTU: Svi ste znali kome aplaudirate, demonstrirate svoj novi NATO IDENTITET

Autor:

Svet

28.09.2023

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska zvaničnica je naglasila da je "šokirana ćutanjem izraelskog ministarstva spoljnih poslova o međunarodnom odavanju počasti SS-ovcima".

ZAHAROVA O SKANDALU SA UKRAJINSKIM NACISTOM U KANADSKOM PARLAMENTU: Svi ste znali kome aplaudirate, demonstrirate svoj novi NATO IDENTITET

Foto: Tanjug/AP

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, tvrdi da kanadski premijer Džastin Trudo nije iskren kada kaže da nije bio upoznat sa nacističkom prošlošću Jaroslava Hunke, koji je bio počašćen u kanadskom parlamentu.

Ranije je Trudo izrazio žaljenje zbog "ozbiljne greške", konkretno zbog odavanja počasti ukrajinskom esesovcu u kanadskom parlamentu, opisujući to kao užasnu povredu sećanja na milione ljudi koji su stradali u Holokaustu i kao veoma, veoma bolno za jevrejski narod.

- Kanadske vlasti nastavljaju da izvode predstavu sa skandalom oko odavanja počasti nacističkom saradniku Jaroslavu Hunku u parlamentu. Kao pokušaj da se skrene pažnja, predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rot je postavljen za žrtvenog jarca. Premijer Trudo je ponudio svoje "iskreno" izvinjenje, rekavši da "nije kriv i da nije znao". To je sve laž, svi su sve znali - napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi RT Balkan.

Ona je naglasila da je teško poverovati da "zamenica premijera Kanade Kristija Frilend, predana pristalica Ukrajinskog kongresa Kanade i Svetskog kongresa Ukrajine (UVC), unuka nacističkog zločinca Mihaila Homjaka, nije bila upućena u mračnu prošlost svog 'prijatelja' iz istog Kongresa, koji je dugogodišnji sponzor Hunke".

Uz to, Zaharova je istakla da je unuka Hunke, Tereza, objavila fotografiju svog dede kako čeka sastanak sa Trudoom i Zelenskim u sali za prijem.

- Pre nego što odete u inostranstvo kao počasni gost na događaj sa učešćem Zelenskog, moraju da vas provere specijalne službe od A do Š. I to ne samo u Ukrajini i Kanadi, već i u SAD, Britaniji i nizu drugih zemalja - napomenula je Zaharova, istakavši da je sastanak sa Hunkom bio posebna stavka u programu posete Zelenskog, a da je njegovo ime "dobro poznato Kijevu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Ruska zvaničnica je naglasila da je "šokirana ćutanjem izraelskog ministarstva spoljnih poslova o međunarodnom odavanju počasti SS-ovcima".

- Ćutnja izraelskog ministarstva spoljnih poslova je šokantna. Nadam se da je to nesrećni nesporazum koji će biti ispravljen. Ne može biti većeg nepoštovanja sećanja na žrtve holokausta - dodala je Zaharova i upitala da li neko zaista misli da može da se otkupi mantrama "nismo znali" i "nismo krivi, on je sam došao"?

Kako je ukazala, svi su znali Hunkinu prošlost napamet, počevši od kanadske vlade, koja je organizovala posetu Zelenskog, zatim kanadski parlament i administracija ukrajinskog predsednika. 

- Znali su i bili su ponosni na nadolazeći efekat, koji je trebalo da još jednom demonstrira i konsoliduje u javnosti upravo taj "novi identitet" Ukrajine kao NATO-centrične države. Efekat je prevazišao očekivanja - zaključila je Zaharova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading