TRUDO ODBIO DA PRIZNA KRIVICU ZA ODAVANJE POČASTI NACISTI: To je bila ozbiljna greška bivšeg predsednika parlamenta, ali...

Autor:

Svet

27.09.2023

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef vlade nazvao je incident sramotnim za parlament i Kanadu.

TRUDO ODBIO DA PRIZNA KRIVICU ZA ODAVANJE POČASTI NACISTI: To je bila ozbiljna greška bivšeg predsednika parlamenta, ali...

Foto: Tanjug/AP

Kanadski premijer Džastin Trudo odbio je da prizna krivicu zbog odavanja počasti ukrajinskom SS-ovcu Jaroslavu Hunki u parlamentu te zemlje, prebacujući odgovornost na bivšeg predsednika Donjeg doma Parlamenta Entonija Rotu.

- Svi smo priznali da je to bila ozbiljna greška bivšeg predsednika parlamenta. Iako odlučujemo ko će biti sledeći govornik, znam da svi želimo da razumemo kako da se takve greške ne ponove - rekao je on obraćajući se zakonodavcima, prenose RIA Novosti.

Prema premijerovim rečima, kanadska vlada je spremna da učestvuje u verifikaciji onih koji posećuju parlament, ali nema pravo da krši osnovna prava svojih članova.

Tako je Trudo odgovorio na jedan od mnogih zahteva da se prizna lična odgovornost za odavanje počasti SS-u.

- Znate li ko nije odgovoran premijeru u našem parlamentarnom sistemu? Predsedavajući Donjeg doma. Ovo je utvrđena činjenica. Ako lider opozicije želi da promeni takav sistem, neka to kaže i mi ćemo nastaviti da branimo principe parlamentarizma - rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ovacije koje je dobio ukrajinski SS-ovac Jaroslav Hunka

Šef vlade nazvao je incident sramotnim za parlament i Kanadu, ali situacija neće uticati na podršku Ukrajini. Premijerov govor propraćen je "neodobravajućom rikom" parlamentaraca.

- Odavanje priznanja ovom čoveku od strane svih prisutnih koji nisu imali dovoljno informacija bila je strašna greška i ogorčenje sećanja na one koji su patili od nacističkog režima - dodao je Trudo.

Prošlog petka na sastanak Parlamenta Kanade povodom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog pozvan je 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je Entoni Rota, koji je bio predsednik Donjeg doma parlamenta, predstavio kao "ukrajinsko-kanadskog veterana Drugog svetskog rata koji se borio za ukrajinsku nezavisnost protiv Rusa".

Političar je Hunku nazvao ukrajinskim i kanadskim herojem.

Svi prisutni, uključujući kanadskog premijera Džastina Trudoa i Zelenskog i njegovu suprugu, nekoliko puta su dočekali starca ovacijama. Skandal je izbio kada se ispostavilo da se Hunka borio "protiv Rusa" u sklopu 14. Vafen-SS dobrovoljačke divizije SS "Galicije", koja se ne samo suprotstavila Crvenoj armiji, već je bila obeležena i zločinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Rota je rekao da je on taj koji je pozvao Hunku u parlament. Prema njegovim rečima, "dodatne informacije" postale su poznate kasnije. Izvinio se i rekao da niko drugi ne zna ko će biti počastvovan. Predsednik parlamenta je u utorak podneo ostavku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading