TOKOM POSETE ZELENSKOG, UKRAJINSKI NACISTA DOBIO OVACIJE U PARLAMENTU KANADE Šokirali svet a sad PERU RUKE: "Nismo znali da je bio u SS–u"

Autor:

Svet

26.09.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kanadska politička scena je potresena kontroverzom nakon što je Jaroslav Hunka, Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici tokom Drugog svetskog rata, pozvan da prisustvuje parlamentarnom događaju.

TOKOM POSETE ZELENSKOG, UKRAJINSKI NACISTA DOBIO OVACIJE U PARLAMENTU KANADE Šokirali svet a sad PERU RUKE: "Nismo znali da je bio u SS–u"

Foto: Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Ovacije su usledile ubrzo nakon što se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio parlamentu u petak, kada je predsednik skupštine Entoni Rot skrenuo pažnju poslanika na 98-godišnjeg Jaroslava Hunku, kojeg je opisao kao „ratnog heroja ” koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Republika

Foto: Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

 

 

Slike iz kanadskog parlamenta prikazuju Zelenskog i kanadskog premijera Džastina Trudoa kako stoje i aplaudiraju Hunki, u scenama koje su osudile jevrejske grupe. Dok su poslanici klicali, Zelenski je podigao pesnicu u znak priznanja dok je Hunka salutirao sa galerije tokom dva odvojena ovacija.

Premijer Džastin Trudo nije krio svoje zgražavanje povodom ovog incidenta, nazivajući ga "velikom sramotom" za Kanadu.

 

Jaroslav Hunka, koji broji 98 godina, dobio je ovacije nakon što ga je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta, Entoni Rota, nazvao "herojem" tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u petak. Međutim, Rota je kasnije izjavio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i priznao da je pogrešio pozivajući ga na događaj.

 

 

Ova kontroverzna odluka izazvala je oštre reakcije u Kanadi, a predsednik Donjeg doma suočava se sa zahtevima za ostavku zbog ovog incidenta. Premijer Trudo je izrazio svoje duboko uznemirenje, izjavivši novinarima da je "izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo."

 

"Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane", dodao je premijer Trudo.

Kontroverza se odigrala tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog parlamentu. Hunka je sedeo na galeriji Donjeg doma kada ga je Rota predstavio kao "ukrajinskog i kanadskog heroja" i zahvalio mu za njegovu službu. Prisutni su odgovorili pljeskom.

 

Tokom Drugog svetskog rata, hiljade Ukrajinaca se borilo na strani Nemačke, dok su milioni služili u sovjetskoj Crvenoj armiji. Jaroslav Hunka je služio u 14. Waffen-SS grenadirskoj diviziji, poznatoj i kao divizija Galicija, koja je bila dobrovoljna jedinica sastavljena većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.

 

Pripadnici ove divizije su optuženi za zločine protiv poljskih i jevrejskih civila, iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine. Nakon predaje zapadnim saveznicima 1945. godine, jedinica je preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju.

 

Incident je podigao mnoga moralna i politička pitanja u Kanadi, a reakcije na ovu kontroverznu pozivnicu i dalje se razvijaju dok se političari i javnost suočavaju sa teškim pitanjem o prošlosti i odgovornosti za događaje iz Drugog svetskog rata.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ranko

26.09.2023 23:29

Gomila debila ,st a ocekivati od onih koji su pocinili genocid nad indijanskom djecom,i na kraju izvinjenje Jevrejima a on velican kao junak u borbi protiv Rusa..Kvazi demokrate nadojeni mrznjom na kraju ispadnu cista gomila debila