UKRAJINCI LIKVIDIRALI NAJVIŠE RANGIRANOG KOMANDANTA CRNOMORSKE FLOTE? Šokantne tvrdnje iz Kijeva: U raketnom napadu ubijeno više od 30 ruskih oficira (VIDEO)

Autor:

Svet

25.09.2023

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U avgustu 2022. godine, tokom ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je da je preuzeo komandu nad Crnomorskom flotom.

UKRAJINCI LIKVIDIRALI NAJVIŠE RANGIRANOG KOMANDANTA CRNOMORSKE FLOTE? Šokantne tvrdnje iz Kijeva: U raketnom napadu ubijeno više od 30 ruskih oficira (VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, saopštio je da su snage za specijalne operacije Ukrajine izvele raketni napad na sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, u kojem je poginuo komandant admirala Viktor Sokolov.

Prema istom izvoru, u incidentu je život izgubilo još 34 ruskih oficira, dok je 105 osoba povređeno.

- Zgradu (sedišta Crnomorske flote) nije moguće obnoviti - objavio je Geraščenko na Iksu, navodeći kao izvor ove tvrdnje snage za specijalne operacije Ukrajine.

 

 

Ukoliko je ova tvrdnja tačna, admiral Sokolov je najviši ruski vojni zvaničnik koji je izgubio život od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, navodi Informer.

BBC je objavio u petak da je napad izveden tokom sastanka komandanata flote, dok je ukrajinska vojska tvrdila da je došlo do gubitka života i ranjavanja. Rusija je istog dana saopštila da je jedan mornar nestao nakon napada.

Kao potencijalni odgovor na ovaj napad, ruska vojska je noćas izvela raketni i dronski napad na luku Odesa. U tom napadu je jedna žena ranjena, a zgrade i lučka infrastruktura su pretrpeli značajnu štetu.

 

 

Ko je bio Viktor Sokolov?

Od 2022. godine, admiral Sokolov je najviši komandant Crnomorske flote.

Tokom 2016. godine, dok je bio zamenik komandanta, Sokolov je bio zadužen za vođenje odreda Severne flote koji je učestvovao u operacijama duž obala Sirije tokom ruske intervencije u toj regiji.

Nakon višemesečnih operacija, Sokolov je odlikovan za izuzetne zasluge od strane načelnika Generalštaba, generala armije Valerija Gerasimova. Nakon toga, vratio se sa operativnom grupom u matične baze flote na severu Rusije.

U januaru 2020. godine, napustio je funkciju zamenika komandanta Severne flote kako bi preuzeo ulogu načelnika Pomorske akademije Kuznjecov.

U avgustu 2022. godine, tokom ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je da je preuzeo komandu nad Crnomorskom flotom.

Portal Republika.rs objavljuje sve informacije o ratu u Ukrajini iz izvora koji su se do sada pokazali relevantnim, a koje svakako s dodatnom novinarskom pažnjom proveravamo. Međutim, pošto se od početka sukoba vodi, kako medijski tako i propagandni, rat, redakcija Republike moli čitaoce da nam, ukoliko na našem sajtu prepoznaju eventualne lažne vesti i dezinformacije, skrenu pažnju da bismo odmah reagovali i pravovremeno ispravili eventualne greške. Unapred zahvaljujemo.

Informacije možete slati na mejl redakcija@republika.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading