JOŠ JEDNA EVROPSKA DRŽAVA OKREĆE LEĐA UKRAJINI: Mađarska NEĆE podržavati Kijev ni po jednom međunarodnom pitanju dok se ne ispuni JEDAN USLOV

Autor:

Svet

27.09.2023

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je pokazala prezir prema Ukrajini dok se Evropska unija priprema da u decembru glasa za potencijalno članstvo te države.

JOŠ JEDNA EVROPSKA DRŽAVA OKREĆE LEĐA UKRAJINI: Mađarska NEĆE podržavati Kijev ni po jednom međunarodnom pitanju dok se ne ispuni JEDAN USLOV

Foto: Tanjug/AP

Dok se Ukrajina bori za podršku na drugoj strani Atlantika, ona gubi saveznike u svom komšiluku. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u ponedeljak da Budimpešta više neće podržavati Ukrajinu ni po jednom međunarodnom pitanju dok Kijev ne vrati jezička prava Mađara. Orban je dugo bio kritičar ukrajinskog zakona iz 2017. koji je ograničio upotrebu manjinskih jezika u školama. Prema njegovim rečima, zakonom je 150.000 Mađara lišeno prava da studiraju na maternjem jeziku.

Mađarska je pokazala prezir prema Ukrajini dok se Evropska unija priprema da u decembru glasa za potencijalno članstvo te države. Za pridruživanje Uniji biće potrebna jednoglasna saglasnost. Ukrajina već dugo nastoji da se pridruži EU, posebno zato što će članstvo ojačati kijevsku ratom razorenu ekonomiju. Stoga je podrška Mađarske od vitalnog značaja za budućnost Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Viktor Orban

Međutim, Orban održava bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Ono što je zajedničko ovim krajnje desničarskim autokratama je njihov pristup, ideologija i pogled na zapadnu ekspanziju. I dok Budimpešta radi na diversifikaciji svojih isporuka gasa, Mađarska je i dalje u velikoj meri zavisna od Moskve u odnosu na naftu i druge kritične resurse, piše portal InoSMI.

Ovo nije prvi put da se Mađarska povukla iz Kijeva da umiri Putina. Posle ulaska ruskih trupa u februaru 2022. godine, Mađarska je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem, preferirajući umesto toga humanitarniji pristup. Međutim, u ponedeljak je čak i ta ruta bila ugrožena nakon što je Mađarska prekorila EU zbog zahteva za "koridor solidarnosti" za transport ukrajinskog žita u Afriku. Orbán je ukazao da je žito umesto toga prodato u Mađarskoj, što je rezultiralo viškom i povređivanje domaćih poljoprivrednika.

- Brisel je tvrdio da se bez ukrajinskog žita afričke zemlje suočavaju sa ozbiljnom gladi - rekao je Orban o motivaciji Unije da stvori koridor nakon što je Rusija efektivno blokirala Crno more.

- Budimo realni: bili smo prevareni.

Mađarska je u ponedeljak takođe saopštila da "ne žuri" sa ratifikacijom zahteva Stokholma za članstvo u NATO-u, uočavajući da bezbednost Švedske "nije ugrožena". Potrebno je jednoglasno odobrenje za pridruživanje 31-članoj vojnoj alijansi. Budimpešta je u početku saopštila da će slediti vođstvo Turske i odobriti zahtev Švedske za članstvo. Međutim, čini se da obe zemlje ne nameravaju da završe proces ratifikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading