UKRAJINA PLIVA U KRVI: Gubici mobilisanih preko 80 odsto, zvanično OTKRIVENE STRAVIČNE razmere ratne tragedije!

Autor:

Svet

17.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik vojnog odseka Poltavske oblasti, potpukovnik Vitalij Berežni, otkrio jezivu istinu

UKRAJINA PLIVA U KRVI: Gubici mobilisanih preko 80 odsto, zvanično OTKRIVENE STRAVIČNE razmere ratne tragedije!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

Pozivi u rezervu u Ukrajini se dele u parkovima, prodavnicama ili na ulici. Kijev je počeo da mobiliše ljude starije od 50 godina i ograničeno sposobne da bi nadoknadili gubitke mobilisanih prošle jeseni, koji su prešli 80 odsto.


Jezive razmere ukrajinske tragedije otkrio je načelnik vojnog odseka za Poltavsku oblast potpukovnik Vitalij Berežni. On se obratio oblasnim poslanicima da bi ih zamolio za podršku pošto je odziv na poslednji talas mobilizacije katastrofalno nizak.


- Generalštab zahteva popunu jedinica. Na primer, na svakih 100 ljudi koji su prošle jeseni mobilisani ostalo je samo njih 10-20. Ostali su poginuli, ranjeni ili na drugi način izbačeni iz stroja - rekao je potpukovnik Berežni.


IZGINULI NAJBORBENIJI


Mobilizacija u Ukrajini je konstantan proces kojim se održava brojnost vojske. Prošle jeseni mobilisani su praktično dobrovoljci koji su bili u euforiji zbog potiskivanja ruskih snaga kod Harkova. Britanski Telegraf piše da je raspoloženje za rat u Ukrajini sve niže. Jedan ukrajinski oficir rekao je za Telegraf da je njegova četa uništena u minskim poljima.


- Oni koji su zamenili poginule nemaju isti nivo obuke i motivacije. Ako se rat oduži još godinu ili dve, pritisak na ograničene ljudske resurse Ukrajine mogao bi postati prevelik - rekao je ovaj oficir.


Potpukovnik Berežni saopštio je i da je mobilizacioni plan ispunjen tek 13 odsto u oblasnom centru, gradu Poltavi s oko 285.000 stanovnika. Takođe, rekao je, da je situacija još gora u drugim većim gradovima ove oblasti, ruskojezičnom Kremenčugu i Lubenu, gde se u jedinice javilo manje od osam odsto pozvanih.


Ruski izvori navode da je poslednjih mesec dana mobilisano oko 80.000 ukrajinskih obveznika. Na osnovu toga izračunato je da je Nanačelnik generalštaba Valerij Zalužnji tražio od predsednika Volodimira Zelenskog oko 600.000 novih vojnika u slučaju da je odziv u drugim oblastima makar približan onom u Poltavi. Pritom, za Kijev alarmantan podatak jeste i da se u jednom gradu Čerkaske oblasti odazvalo 17 od 2.000 pozvanih obveznika.

Republika

Foto: Printscreen Twitter Nexta

 

 

JURIŠI MESA


Potpukovnik Berežni otkrio je i da se u Poltavskoj oblasti formira nova brigada. Prema ruskim izvorima, to je jedna od pet novih mehanizovanih i četiri pešadijske brigade, koje bi trebalo da budu spremne do kraja oktobra. Uz njih, Kijev je planirao da formira i jednu tenkovsku, kada stignu američki abramsi M1A1 i zastareli nemački leopardi 1.
Ove snage trebalo bi da zamene deveti i 10. armijski korpus, koji su opremljeni i obučeni u NATO zemljama, a onda izrashodovani u neuspešnoj ofanzivi u Zaporožju od 4. juna. Pojedini izvori navode da Kijev, zbog gubitaka, povlači s fronta kod Rabotina i 82. brigadu, koja je uvedena u borbu pre mesec dana, kao poslednja krupna rezervna jedinica.

 

POTPUKOVNIK BEREŽNI: U POLTAVI JE MOBILIZACIONI PLAN ISPUNJEN TEK 13 ODSTO, A U DRUGIM GRADOVIMA JOŠ JE GORE


Admiral Bauer: Kijev traži više oružja nego što NATO ima


Šef vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je da zahtevi Ukrajine po pitanju naoružanja i municije prevazilaze mogućnosti Alijanse.


- Sve članice NATO koje su odlučile da isporučuju Ukrajini naoružanje treba da se zamisle kako će u budućnosti osigurati sopstvenu bezbednost i bezbednost same Alijanse. Zato moraju efikasnije da reše pitanje povećanja proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije - rekao je admiral Bauer na godišnjoj konferenciji načelnika generalštaba članica NATO u Norveškoj.

Foto: printscreen twitter

 

 

Snajperista Prošinski: Istrebljeni smo


Ukrajinski snajperista Konstantin Prošinski, koji ratuje kod Bahmuta, objavio je na Telegram kanalu da je potpukovnik Berežni izneo istinite podatke.
- I u našoj jedinici je ostalo možda 10-20 onih koji su mobilisani prošle jeseni. Kod drugih je stanje još gore - napisao je Prošinski.

Putin: Javilo nam se 300.000 dobrovoljaca


Vladimir Putin rekao je da je ove godine do 14. septembra u Rusiji profesionalne ugovore s vojskom potpisalo 300.000 ljudi.


- Oni dobijaju platu daleko veću od prosečne u Rusiji, ali njihov pravi motiv je da odbrane zemlju. Osim toga, nove jedinice opremaju se savremenim naoružanjem, u nekim slučajevima i do 90 odsto - rekao je Putin.


Epileptičar umro pre nego što je video front


Ukrajinska Politika zemlje piše da se mobilizacioni planovi redovno ne ostvaruju zbog bekstva i skrivanja obveznika i korupcije u vojnim odsecima, gde se za od 6.000 do 12.000 dolara dobija spasonosni "beli papir".


- Izveštaj potpukovnika Berežnog objašnjava žestoke mere vlasti da aktiviziraju mobilizaciju - navodi Politika zemlje.
Među te mere spada i mobilizacija onih s epilepsijom, hepatitisom, sidom i psihičkim problemima. Mediji su već zabeležili slučaj epileptičara koji je umro pre nego što je dospeo na front pošto ga je medicinska komisija proglasila sposobnim za službu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

18.09.2023 14:48

Maaa laažee ovaj ukrajinski podpukovnik... On je ruski agent pa hoće da napravi štetu režimu Zelenskog i Ukrajini...!!! POZDRAVI KUĆI ZELENSKI...!!!