AMERIČKA VOJSKA U JERMENIJI! Potez koji je RAZBESNEO Moskvu - OVO JE NOŽ U LEĐA! Saveznik Rusije se okreće ZAPADU, Jerevan spreman da udari i na PUTINA!

Autor:

Svet

12.09.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermenija i Sjedinjene Države započele su zajedničke vojne vežbe koje su razbesnele Moskvu, i koje su usledile u trenutku porasta tenzija između Jerevana i susednog Azerbejdžana zbog otcepljene regije Nagorno-Karabah.

AMERIČKA VOJSKA U JERMENIJI!  Potez koji je RAZBESNEO Moskvu - OVO JE NOŽ U LEĐA! Saveznik Rusije se okreće ZAPADU, Jerevan spreman da udari i na PUTINA!

Foto: MINISTRY OF DEFENCE OF THE REPUBLIC OF ARMENIA

Ministarstvo odbrane Jermenije je u saopštenju navelo da su vežbe "Eagle Partner 2023" počele 11. septembra sa ciljem pripreme jermenskih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, navodi Radio slobodna Evropa.

 

Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke komande, rekao je da su vežbe "bitna prilika za naše vojnike dve zemlje da izgrade nove odnose na taktičkom nivou i da povećaju interoperabilnost za mirovne operacije".

 

Vežbe se održavaju na poligonima Zar i Armavir u blizini Jerevana i biće završene 20. septembra. Američka vojska je saopštila da će učestvovati 85 američkih vojnika i 175 Jermena. Amerikanci -- uključujući pripadnike Nacionalne garde Kanzasa, koja ima 20-godišnje partnerstvo za obuku sa Jermenijom -- neće koristiti teško naoružanje, dodaje se.

Rusija, koja predvodi Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja uključuje Jermeniju, izrazila je zabrinutost zbog zajedničkih vežbi u trenutku kada su odnosi Moskve i Jerevana pokazuju znake slabljenja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 10. septembra izrazio žaljenje zbog „dejstava jermenskog rukovodstva”, rekavši da ne očekuje „nešto dobro” od vežbi, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Rusija „pratiti situaciju”.

 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 8. septembra pozvalo jermenskog ambasadora da protestuje, kako je nazvalo, „neprijateljskim koracima“ koje je preduzeo Jerevan, uključujući vojne vežbe.

 

U međuvremenu, u Jerevanu, jermenski premijer Nikol Pašinijan optužio je Rusiju da nije zaštitila Jermeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije Azerbejdžana.

Rusija održava mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine, drugi koji su vodili od raspada Sovjetskog Saveza.

Tigran Grigorijan, politički analitičar i šef Regionalnog centra za demokratiju i bezbednost u Jerevanu, rekao je Jermenskoj službi RSE/RL da vojne vežbe pokazuju da Jermenija pokušava da se distancira od Rusije.

Jerevan je optužio Azerbejdžan da je dozvolio blokadu autoputa koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah u proteklih devet meseci. Blokada je ostavila lokalno stanovništvo u nestašici goriva, lekova i hrane. Azerbejdžan je opravdao svoj postupak rekavši da Jermenija koristi put za snabdevanje Nagorno-Karabaha oružjem, što Jermenija poriče.

 

U nedavnom razvoju događaja, Jermenija je optužila Azerbejdžan za koncentrisanje snaga blizu granice između dve zemlje, što Baku negira.

 

Pašinjan: Eventualna ratifikacija Rimskog statuta nije uperena protiv Rusije

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da to što će Jermenija eventualno ratifikovati Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (MKS) nije usmereno protiv Rusije, već povezano sa situacijom na granici sa Azerbejdžanom.

''Što se tiče ratifikacije Rimskog statuta, ovaj proces je počeo u decembru 2022. i nije povezan sa odnosima Jermenije sa Rusijom. Ovaj proces je povezan sa situacijom oko graničnih tenzija'', rekao je Pašinjan, prenosi TASS.

 

Jermenski premijer navodi da ta zemlja želi da se okrene Međunarodnom krivičnom zakoniku kako bi pozvala Azerbejdžan na odgovornost nakon sukoba te dve zemlje u septembru 2022. i drugih sukoba.

 

Neimenovani izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je ranije za TASS da je ruska strana upozorila svoje jermenske kolege na negativne posledice pridruživanja Jermenije Rimskom statutu. Ministarstvo je takođe naglasilo da Moskva smatra da je ratifikacija Rimskog statuta MKS u Jerevanu neprihvatljiva i zbog naloga MKS za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading