BAJDEN RAZBESNEO KONZERVATIVCE I RUDARSKE KOMPANIJE Predsednik SAD doneo odluku o URANIJUMU, kritičari zavrištali: "Ovo je NAJVEĆI POKLON PUTINU!"

Autor:

Svet

12.08.2023

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden bi se uskoro mogao suočiti sa političkim problemom, zbog njegove odluke da zaštiti zemljište oko Velikog kanjona od rudarenja uranijuma.

BAJDEN RAZBESNEO KONZERVATIVCE I RUDARSKE KOMPANIJE Predsednik SAD doneo odluku o URANIJUMU, kritičari zavrištali: "Ovo je NAJVEĆI POKLON PUTINU!"

Foto: Tanjug/AP

Bajden je u utorak proglasio skoro milion hektara zemlje oko Velikog kanjona u Arizoni nacionalnim spomenikom, a taj potez su kritikovale rudarske kompanije i neki konzervativci. Područje oko kanjona je bogato nalazištima uranijuma koji se sada ne može vaditi, dok Sjedinjene Države nastavljaju da uvoze uranijum, pošto je na snazi zabrana uvoza fosilnih goriva iz Rusije, navodi Njuzvik

Prema podacima iz 2021. godine, oko 14 procenata ukupnog uvoza uranijuma u ​​SAD dolazi iz Rusije, 35 procenata iz Kazahstana, 15 procenata iz Kanade i još 14 procenata iz Australije

Uredništvo Volstrit džornala osudilo je u utorak odluku predsednika, nazvavši taj potez „poklonom Putinu“ i ističući da se američke nuklearne elektrane oslanjaju na ruski uranijum sa 12 odsto svog goriva.

„Novi nacionalni spomenik utoliko će otežati napore SAD da zamene ruski uranijum. Vladimir Putin se zahvaljuje“, navodi se u uvodniku Volstrit džurnala .

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Novine su jedna od nekoliko medijskih kuća koje kontrolišu konzervativni medijski mogul Rupert Mardok i njegova porodica. Urednici konzervativnog National Review-a su Bajdenovu odluku kritikovali na isti način, napisavši u sredu da je predsednikova odluka „veliki poklon Putinu“.

Rudarske kompanije se protive Bajdenovom potezu, kao i neki lokalni stanovnici u oblastima koje bi mogle imati koristi od iskopavanja uranijuma. Senator Jute Mit Romni oštro je kritikovao Bajdena u saopštenju u utorak.

Predstavnik Arizone Endi Bigs rekao je: "Ova odluka će bez razloga zatvoriti naše najveće nalazište uranijuma i dovesti do dalje zavisnosti od Rusije u snabdevanju energijom Vreme je da Bajden stavi Ameriku na prvo mesto.“

Predsednikova odluka bi mogla da pruži priliku njegovim kritičarima, smatra Mark Šanahan, vanredni profesor politike na Univerzitetu u Sariju u Ujedinjenom Kraljevstvu, 

„Naizgled, predsednik je možda dao kritičarima moćan štap. Ali, kao što je to često slučaj, taj argument je previše pojednostavljen", rekao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Šanahan je rekao da će postojeća prava na rudarenje ostati „omogućavajući vađenje uranijuma u ​​toj oblasti, a biće odbijene samo nove aplikacije. Takođe, basen reke Pouder u Vajomingu ostaje primarno područje SAD za vađenje uranijuma -a u svakom slučaju, domaće iskopavanje uranijuma čini samo 5 odsto američkih potreba“, rekao je on.

Uvoz uranijuma

Šanahan je takođe ukazao na činjenicu da se više od trećine američkog uranijuma „uvozi iz Kazahstana, koji, od ruske invazije na Ukrajinu, oprezno vodi političke promene kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu u cilju jačanja odnosa sa EU i SAD “ .

„SAD takođe uvoze oko 30 odsto svog uranijuma iz Kanade i Australije, a samo 14 odsto dolazi iz Rusije“, rekao je on.

„Bajden ne zatvara vrata vađenju uranijuma u ​​Arizoni, već ima delikatan balans između ekologa čiji je fokus na zaštiti životne sredine i istorijske pravde naspram domaće industrije koja obezbeđuje radna mesta i smanjuje oslanjanje na uvoz“, rekao je Šanahan.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading