Ispravka: Snimci urušavanja zgrada nisu povezani s nedavnim zemljotresom u Maroku

Autor:

Svet

09.09.2023

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je datuma 09.09.2023. godine objavio članak sa naslovom "UŽASAVAJUĆI SNIMCI IZ MAROKA! Zgrade se ruše kao da su od karata - sve nestaje u sekundi! (VIDEO)", koji je Raskrinkavanje.ba ocenilo kao prenošenje lažnih vesti.

Ispravka: Snimci urušavanja zgrada nisu povezani s nedavnim zemljotresom u Maroku

Foto: shutterstock

Celu analizu portala Raskrinkavanje.ba možete da pogledate OVDE.

U vezi sa nedavnim zemljotresom u Maroku, portal Republika.rs preneo je fotografije i videosnimke sa društvene mreže "X", koji su navodno prikazivali urušavanje višespratnih zgrada kao posledicu tog događaja. Međutim, nakon provere, utvrđeno je da se ovi snimci nisu odnosili na nedavni zemljotres u Maroku, već su bili stariji snimci iz različitih vremenskih perioda.

Jedan od tih snimaka prikazivao je kolaps zgrade u Kazablanci, koji se dogodio godinama pre nedavnog zemljotresa. Drugi snimak, koji se takođe delio na internetu i u našem tekstu u vezi sa zemljotresom, takođe je bio stariji snimak dostupan na internetu barem od decembra 2022. godine.


Portal Republika izvinjava se svojim čitaocima što ih je doveo u zabludu.

(Republika.rs)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading