UKRAJINSKI EKSKADRON SMRTI! Šokantno priznanje bivšeg direktora SBU: "Došli smo do zaključka da moramo da eliminišemo ljude!" EVO KO JE SVE UBIJEN!

Autor:

Svet

06.09.2023

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) ima posebnu direkciju specijalizovanu za ubistva ljudi nepoželjnih kijevskom režimu od 2015. godine, rekao je bivši direktor SBU Valentin Nalivajčenko u intervjuu za "Ekonomist".

UKRAJINSKI EKSKADRON SMRTI! Šokantno priznanje bivšeg direktora SBU: "Došli smo do zaključka da moramo da eliminišemo ljude!" EVO KO JE SVE UBIJEN!

Foto: Tanjug/AP

 „Nevoljno smo došli do zaključka da moramo da eliminišemo ljude“, rekao je Nalivajčenko koji je bio na čelu SBU 2006-2010, a kasnije 2014-2015. Prema njegovim rečima, ukrajinsko rukovodstvo je zaključilo da ne bi bilo dovoljno zatvoriti ljude koje Kijev smatra kolaboracionistima.

U članku se navodi da u modernoj Ukrajini atentati datiraju najmanje iz 2015. godine, kada je osnovana Peta uprava SBU, koja sprovodi operacije ove vrste, nakon što je Rusija zauzela Krim i istočni region Donbasa. Direkcija je bila povezana sa ubistvima ključnih komandanata koje podržava Rusija u Donbasu, Mihaila Tolstiha, zvanog „Givi“, koji je ubijen u raketnom napadu, Arsena Pavlova, zvanog “Motorola”, koji je dignut u vazduh u liftu i Aleksandra Zaharčenka, koji je poginuo u eksploziji u restoranu.

Kako se navodi, jedinice za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine obavljaju slične misije. Na primer, specijalne snage su stajale iza ubistva Jevgenija Junakova, šefa ruske administracije Velikog Burluka u Harkovskoj oblasti 11. jula 2022. godine, piše Ekonomist. Valentin Nalivajčenko, koji je u to vreme bio na čelu SBU, kaže da je do promene došlo kada su tadašnji ukrajinski lideri odlučili da politika zatvaranja saradnika nisu dovoljna.

"Zatvori su bili prepuni. Nevoljno smo došli do zaključka da moramo eliminisati teroriste“, kaže on. Insajderi iz obaveštajnih službi kažu da Peta uprava SBU igra centralnu ulogu u operacijama protiv Rusije, piše britanski list.

Budžet SBU je, prema pisanju Ekonomista, pet puta veći od Glavne obaveštajne uprave (HUR) Ministarstva odbrane, što ukazuje na to da je ova služba sposobna da obavlja najsofisticiranije poslove, na primer, bombardovanje Kerčkog mosta, koji povezuje Rusiju i Krim, u oktobru 2022. Smatra se da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrava najkontroverznije operacije, iako se druge odluke delegiraju, piše Ekonomist. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading