BRITANSKI PONOS GORI U UKRAJINSKOM BLATU: Tenk Čelendžer 2 prvi put UNIŠTEN U BORBI, crni dim kulja dok vojnici vrište i psuju (VIDEO)

Autor:

Svet

05.09.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video s bojnog polja koji je tokom noći kružio društvenim mrežama pokazuje uništavanje britanskog Čelendžera 2 u Ukrajini, što bi bio prvi put da je jedan od tih tenkova uništen u borbi.

BRITANSKI PONOS GORI U UKRAJINSKOM BLATU: Tenk Čelendžer 2 prvi put UNIŠTEN U BORBI, crni dim kulja dok vojnici vrište i psuju (VIDEO)

Foto: printscreen twitter

Vidljiv na početku video snimka, snimljenog iz automobila koji pokušava da pobegne od borbe, tenk Čelendžer 2 je obavijen gustim sivim dimom. Prepoznatljiva je cev tenka, a nejasno šta je izazvalo eksploziju koja ga je uništila, piše Gardijan.

Iako su stručnjaci potvrdili identitet tenka sa snimka, nejasno je tačno kada i gde je snimljen, a glasovi na snimku govore (i psuju) na ukrajinskom, kada vide drugi oštećeni tenk.

Nijedan Čelendžer 2 nije izgubljen u borbi od kada je prvi put raspoređen 1994. godine. Jedan uništen u incidentu prijateljske vatre u Iraku 2003. godine, mada je rekord delimično posledica relativno malog broja napravljeni tenkova i njegove retke upotrebe. 

 

Britanija je dala 14 tenkova Ukrajini ranije ove godine, kao deo evropskih napora da se obezbedi zapadno teško naoružanje, ali do sada nije bilo jasno da su oni u velikoj meri korišćeni na liniji fronta.

 

Bili su priključeni ukrajinskoj 82. vazdušno-jurišnoj brigadi, a Kijev se nadao da će ih zadržati u rezervi kako bi iskoristili za neki prodor na liniju fronta. Ali brigada je u avgustu bačena u bitku na ključnom frontu Zaporožja oko Robotina, gde je Ukrajina saopštila tokom vikenda da je probila prvu rusku odbrambenu liniju.

Britanija ima još 213 preostalih tenkova , nakon što je 14 donirala Ukrajini, iako je poslanicima u martu rečeno da je 157 na raspolaganju za borbu. Jedina druga zemlja koja koristi ove tenkove je Oman.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading