MIR NIJE NA VIDIKU: Erdogan nema dobrih vesti posle susreta sa Putinom, nema nade za mirovni sporazum RAT ĆE POTRAJATI

Autor:

Svet

05.09.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da nema naznaka za postizanje mira u Ukrajini.

MIR NIJE NA VIDIKU: Erdogan nema dobrih vesti posle susreta sa Putinom, nema nade za mirovni sporazum RAT ĆE POTRAJATI

Foto: Tanjug/AP

„Stav Turske o tekućem ratu u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana uvek smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Uložili smo velike napore da sprečimo dalje krvoproliće. Nismo pogoršali problem niti dodali ulje na vatru, pokušali smo da postignemo da se obe strane sretnu. Nažalost, rat koji traje već 1,5 godinu i dalje traje. Nema izgleda, mir nije na vidiku", rekao je turski lider novinarima na avionom po povratku iz Sočija, gde su u ponedeljak vođeni razgovori predsednika Turske i Rusije .

Prema njegovim rečima, „u ratu nema pobednika, a u svetu nema poraženih“.

"Spremni smo da damo svoj doprinos ako strane izraze takvu želju. Takođe ćemo nastaviti da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmena zatvorenika i nuklearna elektrana Zaporožje. Nadamo se da će ovaj rat, koji je štetan za naša dva suseda i naš region, završiti pravednim i trajnim mirom zasnovanim na međunarodnom pravu“, naglasio je on.

Glavna svrha razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana bila je sinhronizacija stavova, rekao je na brifingu sekretar za štampu šefa Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

„Taj cilj je postignut, nije bilo planova za postizanje konkretnih sporazuma“, dodao je on.

Dogovori o žitu su multilateralni proces i zasad je malo verovatno da postoji mogućnost da se dogovorimo o nečemu konkretnom, posebno u toku bilateralnih pregovora, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading