NATO NEĆE DA RATUJE SA RUSIJOM! Ukrajinska poslanica tvrdi da Rumuni negiraju napad ruskog drona da ne bi došlo do sveopšteg sukoba!

Autor:

Svet

04.09.2023

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska agencija podseća da se prema sporazumu o kolektivnoj odbrani NATO svaki napad na jednu zemlju članicu, a Rumunija jeste članica Alijanse, smatra napadom na sve u Severnoatlantskom savezu.

NATO NEĆE DA RATUJE SA RUSIJOM! Ukrajinska poslanica tvrdi da Rumuni negiraju napad ruskog drona da ne bi došlo do sveopšteg sukoba!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/ilustracija

Ukrajinska poslanica Oksana Savčuk tvrdi da je Rumunija danas demantovala navode zvaničnog Kijeva o tome da je ruski dron noćas pogodio njenu teritoriju samo da bi sprečila ulazak NATO u rat sa Rusijom.

Rojters prenosi da je Savčuk u izjavi za ukrajinsku televiziju kazala da je uverena da je sve to deo napora da se izbegne direktan sukob Alijanse i Moskve.

 

 

Britanska agencija podseća da se prema sporazumu o kolektivnoj odbrani NATO svaki napad na jednu zemlju članicu, a Rumunija jeste članica Alijanse, smatra napadom na sve u Severnoatlantskom savezu.

Izveštač Rojtersa je razgovarao sa Rumunkom Danijelom Tanase, čija kuća gleda na obali Dunava gleda na ukrajinsku luku Izmail na drugoj obali reke, a koja je bila cilj noćašnjeg ruskog udara dronovima "Šahid".

Tanase je u razgovoru telefonom kazala da joj nije poznato da je bilo eksplozija na rumunskoj obali Dunava, ali da ne može to sa sigurnošću da tvrdi.

- Čuli smo dronove, eksplozije i dejstva protivvazdušne odbrane sa druge strane reke. Sa našeg prozora videli smo svetlo u daljini, te noći je padala kiša - rekla je Tanase.

Ministarstvo odbrane Rumunije ranije danas je demantovalo navode da su dronovi koje je ispalila Rusija tokom prethodne noći pali i eksplodirali na rumunskoj teritoriji, prilikom udara na ukrajinsku lučku infrastrukturu na reci Dunav.

 

 

Rojters je preneo da je to kazao portparol ministarstva i podsetio da je prethodno Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, izneo tvrdnju da su dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije koja se graniči s Ukrajinom.

Nikolenko je to objavio u postu na Fejsbuku, pozivajući se na "informacije Državne pogranične službe Ukrajine".

- Noćas su, tokom masovnog napada Rusije na područje luke Izmail, ruski "Šahidi" pali i eksplodirali na teritoriji Rumunije. Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo po bezbednost Ukrajine, vež i po bezbednost susednih zemalja, uključujući države ćlanice NATO - naveo je ukrajinski zvaničnik.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading