POLJSKA I LITVANIJA U PANICI: Rusija i Belorusija pojačavaju pritisak na granicama

Autor:

Svet

03.08.2023

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri Poljske i Litvanije održali su danas hitan sastanak u koridoru Suvalki, strateški važnoj zoni na granici sa Belorusijom i ruskom enklavom Kalinjingradom, i upozorili na provokacije Moskve i Minska u toj oblasti.

POLJSKA I LITVANIJA U PANICI: Rusija i Belorusija pojačavaju pritisak na granicama

Foto: Tanjug/AP

Do sastanka dvojice lidera dolazi dva dana nakon što su beloruski helikopteri na kratko narušili poljski vazdušni prostor, što se smatra provokacijom, prenosi AP.  

Ove dve zemlje na istočnom krilu NATO pojačale su bezbednost na granici, nakon što je hiljade pripadnika plaćeničke grupe "Vagner" prešlo iz Rusije u Belorusiju.

"Rusija i Belorusija pojačavaju pritisak na granicama, povećavajući broj svojih provokacija i mi moramo biti svesni da će one biti sve učestalije", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom.

Oni su se sastali u gradu Suvalki, u slabo naseljenom pojasu duž poljsko-litvanske granice.

Suvalki koridor je međa četiri države: Poljske, Litvanije i Belorusije i ruske enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru.

Zapadni vojni eksperti smatraju da je Suvalki koridor potencijalno opasna zona u slučaju sukoba Rusije i NATO, jer ako bi Rusija zauzela ovu teritoriju, tri baltičke države bi ostale odsečene od Poljske i drugih NATO saveznika.

Nauseda je rekao da Suvalki koridor ostaje ranjivo mesto, iako je Švedska koja se nalazi preko puta Baltika, na putu ka članstvu u NATO.

"Naše granice zaustavljaju već godinama razne hibridne napade. Rusija i Belorusija povećavaju broj provokacija kako bi destabilizovale granicu istočnog krila NATO", rekao je Moravijecki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading