TEŽAK ŠAMAR ZA NATO: Erdogan tokom susreta sa Zelenskim objavio da će Putin u avgustu doći u Tursku NEĆE BITI UHAPŠEN

Autor:

Svet

08.07.2023

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin planira da poseti Tursku, članicu NATO-a

TEŽAK ŠAMAR ZA NATO: Erdogan tokom susreta sa Zelenskim objavio da će Putin u avgustu doći u Tursku NEĆE BITI UHAPŠEN

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Vladimir Putin planira putovanje u Tursku sledećeg meseca, otkrio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, prenosi Skaj njuz.

Erdogan je to saopštio na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu.

 

Turski predsednik nije otkrio više detalja o vremenu posete u avgustu, ali je rekao da će među pitanjima o kojima se razgovarati biti i potencijalni sporazum o razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

 

„Nadam se da ćemo uskoro dobiti rezultat“, rekao je Erdogan novinarima u ranim jutarnjim satima u subotu.

„Ako obavimo neke telefonske pozive pre sastanka licem u lice, razgovaraćemo i o tome tokom poziva“, dodao je on.

Putin i Erdogan su prethodno razgovarali u Kazahstanu u oktobru prošle godine.

Zelenski je rekao da će sačekati ishod bilo kakvog dogovora o razmeni zatvorenika pre nego što to komentariše, ali je dodao: „Radimo na povratku naših zarobljenika, političkih zatvorenika, krimskih Tatara. Naši partneri imaju sve liste. Zaista radimo na tome.

 

Ruski predsednik nije kročio ni u jednu zemlju NATO od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

 

Tokom tog perioda, on je takođe imao samo nekoliko međunarodnih putovanja, dok je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za ratne zločine da je Rusija nezakonito deportovala ukrajinsku decu tokom rata.

Ali uprkos tenzijama i članstvu Turske u NATO-u, Erdogan je nastojao da održi odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom tokom sukoba.

Turska se nije pridružila zapadnim ekonomskim sankcijama, ali je isporučila oružje Ukrajini i odbacila pokušaje Rusije da anektira njenu teritoriju.

MKS nema sopstvenu policiju, a stručnjaci su umanjili izglede da će Putin biti uhapšen u skorije vreme, rekavši da ne može biti priveden na stranom tlu bez saradnje vlade te države.

Erdogan je želeo da se predstavi kao posrednik u ratu, uključujući pomoć u posredovanju u prošlogodišnjem dogovoru da se omogući siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih luka preko Crnog mora .

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Trenutna verzija sporazuma ističe 17. jula, ali je turski lider rekao da je u toku rad na njegovom produženju.

Tokom konferencije za novinare, Erdogan je takođe podržao nastojanja Ukrajine da se pridruži NATO-u kada se rat završi i rekao da će nastaviti napore da pokuša da pregovara o okončanju sukoba.

Ali portparol Dmitrij Peskov je, govoreći novinarima pre subotnje konferencije za novinare u Istanbulu, rekao: „Što se tiče predstojećih kontakata Putina i Erdogana, ne isključujemo ih u doglednoj budućnosti“.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading