"OUŠN GEJT" BIO U SLIČNIM PROBLEMIMA I PRE DVE GODINE? Putnik otkrio detalje incidenta: Mislio sam da se šali...

Autor:

Svet

04.07.2023

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panova priča je izašla na videlo nakon što je pet putnika, uključujući Raša, poginulo tokom posete Titanik prošlog meseca.

"OUŠN GEJT" BIO U SLIČNIM PROBLEMIMA I PRE DVE GODINE? Putnik otkrio detalje incidenta: Mislio sam da se šali...

Foto: Profimedia

Čovek koji je nekada bio putnik u podmornici Titan tvrdi da je izvršni direktor OušnGejta Stokton Raš predložio posadi pre dve godine da prespava u plovilu dok su bili zaglavljeni na dnu Atlantika. Govoreći za Bi-Bi-Si prošle godine, snimatelj Džejden Pan se prisetio trenutka kada je Raš rekao putnicima da se baterija ispraznila.

Raš je navodno rekao putnicima da moraju da se vrate na površinu kada su bili na udaljenosti od dva fudbalska terena od olupine legendarnog broda.

- U početku sam mislio da se šali jer smo bili više od dva sata od naše ekspedicije i tako blizu dna. Ali onda je objasnio da se jedna od baterija ispraznila i da smo imali problema da koristimo elektronske kapi za tegove, pa bi nam bilo teško da se vratimo na površinu - rekao je Pan za BBC.

Dok je Raš pokušavao da reši problem, navodno je ponudio putnicima da odu na spavanje dok je "Titan" potonuo na dno okeana.

Polovina posade, uključujući Stoktona, rekla je da bi bilo dobro da spavaju na dnu okeana. Međutim, ostali klijenti nisu bili voljni da provedu noć pod okeanom.

Na kraju je Raš uspeo da upotrebi hidrauliku da spusti težinu i brod je bezbedno isplivao nazad sa svima na brodu.

Panova priča je izašla na videlo nakon što je pet putnika, uključujući Raša, poginulo tokom posete Titanik prošlog meseca.

Raš, samozvani "inovator", koji je nastojao da pomeri granice u ronjenju putnika, umro je tokom poslednjeg putovanja Titana, nakon što je njegova komora pod pritiskom implodirala blizu dubine od 3.800 metara gde se nalazi olupina čuvenog broda.

Šahzada Davud (58) i njegov 19-godišnji sin Sulejman takođe su bili u podmornici. Slikani su kako se smeju pre nego što su se ukrcali na putovanje koje košta 250.000 dolara po osobi.

Kad, kako i gde je nestala podmornica?

Podsetimo, podmornica Titan sa petoricom putnika i članova posade krenula je u ekspediciju u nedelju 18. juna, u 8 sati ujutru, oko 1.100 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. U 9.45 ujutro, sat i 45 minuta posle zaranjanja ka olupini čuvenog Titanika, Titan je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom.

Vest o nestalom brodu podstakla je multinacionalnu operaciju potrage i spasavanja, koja je završena kada su zvaničnici objavili da je podmornica verovatno eksplodirala, ubivši sve one koji su bili na njoj.

Godinama pre implozije, stručnjaci su upozoravali da podmornica Stokton Raša nije u stanju da bezbedno stigne do olupine Titanika na dnu okeana.

Rekli su da je trup od karbonskih vlakana, u kojem je bilo pet članova posade, njegova "Ahilova peta" jer se materijal ne smatra pogodnim za ronjenje na dubinama koje je brod dosegao.

Kako je nađena olupina podmornice?

Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, tragalo je za podmornicom Titan. Tokom opsežne potrage na oko 3.800 metara pod vodom otkriveno je pet delova, a neki od njih su pripadali kapsuli koja je održavala pritisak unutar plovila.

Robotska vozila na daljinsko upravljanje, opremljena kamerama, skenirala su dubine morskog dna. Pripadnik Obalske straže rekao je da je nosni konus, koji se nalazi izvan potisnog trupa, bio prvi nađeni komad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading