POSADA PODMORNICE DOŠLA DO STRAHOVITIH ZAKLJUČAKA?! Isplivali najnoviji detalji stručnjaka - evo šta su pokušali pre implozije

Autor:

Svet

03.07.2023

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mekalum je druga osoba koja je javno izjavila da je "Titan" verovatno pokušao da se uzdigne pre nego što je implodirao.

POSADA PODMORNICE DOŠLA DO STRAHOVITIH ZAKLJUČAKA?! Isplivali najnoviji detalji stručnjaka - evo šta su pokušali pre implozije

Foto: Tanjug/AP

Podmornica "Titan" ispustila je balast i pokušala da izroni nekoliko trenutaka pre nego što je nestala što verovatno znači da je ekspedicija prekinuta pre implozije.

Tako tvrdi Rob Mekalum, stručni konsultant za marketing i logistiku, koji je radio za kompaniju koja je vlasnik podmornice. Mekalum je za Njujork tajms rekao da je odmah nakon nesreće dobio rani izveštaj o poslednjem zaronu "Titana".

- Izveštaj koji sam dobio odmah posle događaja navodi da se podmornica približava dubini od 3.500 metara - rekao je Mekalum.

Dodaje da je podmornica "ispustila težinu" što znači da je zaron bio prekinut, a zatim je izgubila komunikaciju sa svojim matičnim brodom.

Mekalum je inače suosnivač kompanije za avanturističke ekspedicije EIOS Ekpeditions. Ranije je vodio zarone do olupine "Titanika" i drugih dubokomorskih mesta, međutim, koristio je podmornicu dizajniranu da dostignu dubine od skoro 6.000 metra i koja je za razliku "Titana" imala sve potrebne sertifikate.

Mekalum je druga osoba koja je javno izjavila da je "Titan" verovatno pokušao da se uzdigne pre nego što je implodirao. Takve tvrdnje ranije je izneo i režiser Džejms Kameron, stručnjak za duboko more, koji je inače režirao "Titanik" i koji navodi da je te informacije dobio od izvora uključenog u spasilačku misiju.

"Titan" je inače izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom 18. juna i to otprilike oko sat i po nakon početka ekspedicije.

Na takvim dubinama "Titan" je verovatno implodirao sa tolikom snagom da je pet putnika odmah nastradalo bez vremena da shvate šta se desilo. Vlasti i dalje istražuju imploziju, a trenutno je nejasno da li je pet putnika bilo svesno predstojeće opasnosti.

Kameronovi i Mekalumovi izveštaji o vremenskoj liniji ronjenja sugerišu da je najmanje jedna osoba na podmornici - iz još nepoznatih razloga - unapred otkrila da je nešto pošlo po zlu i odlučila da prekine putovanje. Direktor kompanije Stokton Raš je u to vreme upravljao podmornicom i verovatno je bio zadužen za ronjenje.

Kompanija "Oušngejt" je na prethodnim putovanjima prekidala zaron "Titana" kad je podmornica izgubila jedan od svojih pogonskih sistema i drugi put kada se nekoliko plovaka odvojilo od plovila, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading