PREDSKAZANJE! ČOVEK JE JOŠ 2019. GODINE UPOZORIO DA ĆE TITAN DA POTONE: Podmornica na testiranju imala defekt

Autor:

Svet

25.06.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki stručnjak za podvodni turizam Karl Stenli upozorio je izvršnog direktora "Ošen gejta" Stoktona Raša još 2019. da podmornica "Titan" nije sigurna.

PREDSKAZANJE! ČOVEK JE JOŠ 2019. GODINE UPOZORIO DA ĆE TITAN DA POTONE: Podmornica na testiranju imala defekt

Foto: Printscreen

 On je rekao da ga je Raš u aprilu 2019. pozvao na probno putovanje "Titanom". Testiranje je obavljeno u blizini Bahama, a podmornica je tada na dubini od 12.000 stopa (3.657 metara) iz trupa ispuštala zlokobne zvuke.


Podsećamo, Stokton Raš je lično dizajnirao trup podmornice od ugljeničnih vlakana, a Stenli je upozorio vlasnika podmornice da uspori sa daljim testiranjima dok ne utvrdi šta izaziva čudne zvuke u trupu.


U intervjuu za CNN Stenli je rekao da ga je buka iz trupa veoma uznemirila, ali da Raš, koji je upravljao podmornicom, nije pridavao značaj tome.


- Posle vožnje sam shvatio da smo bili u veoma opasnoj situaciji. Napisao sam mejl Rašu u kojem sam mu preneo svoju zabrinutost. Napisao sam mu da je buka koja se čula tokom ronjenja zvučala kao nedostatak - defekt, u oblasti na koju su delovali ogromni pritisci i koja je bila zgnječena ili oštećena - rekao je Stenli.

Republika

Foto: Profimedia

Podmornica Titan

 

Njujork tajms je u celini preneo mejl u kom se vidi da je Stenli upozorio Raša da "glasan i pucketajući zvuk signalizira da postoji deo trupa koji je oštećen".


- Korisna misaona vežba ovde bila bi da zamislite uklanjanje varijabli investitora, naučnika željnih misije, vašeg tima gladnog uspeha, saopštenja za medije koja već najavljuju raspored zarona za ovo leto. Zamislite da je ovaj projekat bio samofinansiran i prema vašem rasporedu. Da li biste razmislili da odvedete desetine drugih ljudi na "Titanik" pre nego što zaista saznate izvor tih zvukova - stoji u mejlu.


Raš, međutim, nikada nije odgovorio na taj mejl niti je odustao od svog cilja, koji se, na kraju, neslavno završio, s pet ljudskih žrtava. Pored Raša, u ovoj podvodnoj ekskurziji su stradali još pakistanski milioner Šahzad Davud i njegov sin Sulejman, britanski milijarder Hamiš Harding i francuski mornarički veteran Pjer-Anri Nargole.

Foto: Printscreen

Podmornica Titan

 

Karl Stenli: Prilikom testiranja na Bahamima iz trupa su se čuli jezivi zvuci


Otpustio direktora pomorskih operacija


Stokton Raš je 2018. otpustio direktora pomorskih operacija "Ošen gejta" Dejvida Lokridža, koji se sukobio s rukovodiocima kompanije, optužujući ih da ne poštuju sigurnosne protokole. Lokridž je, naime, tražio rigoroznije bezbednosne provere i dodatna testiranja, s čim se Raš nije složio.



Slana voda oštetila trup


Stručnjaci smatraju da je uzrok implozije "Titana" slana voda, koja je ostala zarobljena između različitih delova podmornice još od prethodnih putovanja. Prema njima, moguće je da je voda prošla kroz ugljenična vlakna na trupu i tako ga omekšala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading