"SLEDI NAJGORI DEO!" 36.000 DO ZUBA NAORUŽANIH UKRAJINACA KREĆE NA RUSIJU: Mesecima ih obučavao NATO - evo šta je zapravo PLAN!

Autor:

Svet

26.06.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagovornici američkog načina ratovanja, priznaju da početak ukrajinske kontraofanzive još nije obezbedio nikakav "brz prodor“ u rat.

"SLEDI NAJGORI DEO!" 36.000 DO ZUBA NAORUŽANIH UKRAJINACA KREĆE NA RUSIJU: Mesecima ih obučavao NATO - evo šta je zapravo PLAN!

Foto: Tanjug/AP

Konačno je došlo vreme za "premijeru" 36.000 ukrajinskih vojnika - devet brigada, koje su Sjednjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u naoružavali i obučavali van Ukrajine poslednjih nekoliko meseci.

U zavisnosti od toga kako će se ove trupe ponašati narednih nekoliko meseci videće se uspeh ukrajinske dugoočekivane kontraofanzive. Takođe, videće se da li je vredela pomoć od nekoliko milijardi dolara u oružju koje je Ukrajina dobila od svojih saveznika, uključujući 40 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država.

Zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, nadaju se da će devet brigada pokazati da je američki način ratovanja, korišćenjem kombinovanog oružja, sinhronizovane taktike i pukova sa ovlašćenim starijim vojnicima, superiorniji od obične komandne strukture koju upotrebljavaju Rusi.

Ipak, čak i zagovornici tog američkog načina ratovanja, priznaju da početak kontraofanzive još nije obezbedio nikakav "brz prodor“ u rat.

- Ovo je najteži deo kontraofanzive za ukrajinsku vojsku, a takođe je i faza u kojoj su ruske snage u prednosti zbog artiljerije i vazdušne podrške. Ukoliko bi Ukrajinci bili u stanju da to probiju, onda bi dinamika mogla da se promeni - rekla je Dara Masikot, viši istraživač politike u nevladinoj organizaciji RAND.

Ukrajinske trupe postigle su neke manje uspehe, probivši prvu liniju ruske odbrane i povrativši nekoliko sela. Ali izgubili su neke od svojih najnovijih zapadnih tenkova i oklopnih vozila, a, takođe, obe strane su pretrpele veliki broj žrtava.

Rane faze obuke bile su fokusirane na specifične sisteme naoružanja koje su isporučile Sjedinjene Države, kao što su haubice. Kasnije su to bile složenije borbene vežbe, koje su okupljale čitave bataljone i štabove. Druge zemlje, uključujući Britaniju, Nemačku i Španiju, takođe su obučile ukrajinske brigade za kontraofanzivu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zvaničnici Pentagona i vojni analitičari kažu da je Ukrajina stekla prednost boreći se noću, koristeći optiku za noćno posmatranje. Bredli i tenkovi Leopard, koje je isporučila Nemačka, mogu da identifikuju i napadaju ruske trupe u mraku i na velikim udaljenostima.

Analitičari smatraju da je razlika još vidljivija sada kada Rusija koristi starije tenkove nakon što su mnoge njene naprednije verzije uništene u ranijim bitkama.

Ukrajina je pojačala nove jedinice bataljonima dok se pripremaju za manevrisanje kroz ruska minska polja i probijanje druge, snažno utvrđene, odbrane.

Ukrajina ne razgovara o vojnim gubicima, ali uslovi na bojnom polju predstavljaju ozbiljan izazov za ukrajinske trupe. Ruske snage su izgradile mrežu minskih polja, tenkovskih zamki i druge odbrane, a ravan teren, sa manjom mogućnošću skrivanja duž većeg dela južnog fronta, smanjuje napredak ukrajinske vojske.

U prvim danima kontraofanzive, nekoliko borbenih vozila Bredli i nemačkih tenkova Leopard napušteno je od strane ukrajinskih trupa ili uništeno od strane ruskih snaga, na osnovu video snimaka i fotografija koje su blogeri postavili na internet, a navode je potvrdio i Njujork Tajms. Ali ukrajinske tenkovske snage, preživele su napade, a, kako tvrde američki i ukrajinski zvaničnici, mnogi od oštećenih Bredlija i Leoparda mogu da se izvuku i poprave.

Ukrajinske trupe su probile početne borbene položaje duž dela fronta i nastavljaju da traže ruske slabe tačke, ali i dalje su nekoliko kilometara od glavnih odbrambenih linija Rusije.

Ukrajinske snage već su se suočile sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima, vazdušnim napadima i artiljerijskom vatrom. Loše vreme prošle nedelje, koje je blatnjava polja učinilo neprohodnim za teška oklopna vozila, takođe je otežalo napore obe vojske.

Za novoobučene trupe brzina će biti od najveće važnosti.

- Moraju da nastave da se kreću, jer što sporije idu, to su izloženiji napadu - rekao je viši potpredsednik Centra za strateške i međunarodne studije Set Džons.

Više od godinu dana, zvaničnici Bajdenove administracije pokušavali su da sačuvaju podatke o obuci pod velom tajne, i to sve iz straha kako se ne bi rodila ideja da su Sjedinjene Američke Države u ratu sa Rusijom, a ne Ukrajina.

U januaru je administracija dozvolila novinarima da gledaju delove obuke u Nemačkoj, ali su mogli da prate samo generala Marka Milija, predsednika Združenog generalštaba i da gledaju njegovu interakciju sa ukrajinskim i američkim trupama i komandantima. Nije im bilo dozvoljeno da prijave konkretne razgovore između generala i ukrajinskih snaga, niti da snimaju fotografije ili video snimke.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajina računa na to da će brigade pomoći u probijanju ruske odbrane i povratku oko 20 odsto zemlje koju su Rusi zauzeli, uključujući i most Čongar.

Godinama su ukrajinske trupe radile na odbrambenoj taktici dok su separatisti koje podržava Rusija započinjali napade na istoku Ukrajine. Kada je Moskva pokrenula svoju punu invaziju prošle godine, ukrajinske trupe su stavile u igru svoje odbrambene operacije, uskrativši Rusiji brzu pobedu koju je očekivala.

Ako kontraofanziva stane i sukob se pretvori u dugu pobunu, postavljaju se pitanja da li će zapadne zemlje nastaviti da podržavaju Ukrajinu kao što je to danas slučaj. Predstojeći izbori u nekim od tih zemalja, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavljaju još jednu potencijalnu zamku za buduću podršku.

Međutim, stručnjaci smatraju da, ukoliko Ukrajina uspe da ostvari seriju taktičkih pobeda, Kijev bi mogao da ponudi Moskvi da sedne za pregovarački sto.

- Uspeh Ukrajine u kontraofanzivi bi doneo dve stvari. Ojačalo bi njenu poziciju za bilo kojim stolom za pregovore, a mogao bi da ima i efekat na to da se sam Putin konačno usredsredi na pregovore o okončanju rata koji je započeo - rekao je državni sekretar Entoni Blinken u Vašingtonu prošle nedelje.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marina

26.06.2023 17:45

Koliko su izginuli sumnjam više da postoji i jedan ili u tragovima. Znači kreću NATO plaćenici koji su pristali da izginu za sitan novac. Tako da ovaj cionista u stvari ide do poslednjeg Slovena sada a ne ukrija