ZBOG SUKOBA ZEMLJA JE IZGUBILA 3,4 MILIJARDE: Bivši ministar ekonomije Elbadavi užasnut situacijom u zemlji

Autor:

Svet

05.06.2023

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši sudanski ministar finansija Ibrahim Elbadavi izjavio je danas da je sedmonedeljni sukob u njegovoj zemlji koštao ekonomiju najmanje 3,4 milijarde dolara.

ZBOG SUKOBA ZEMLJA JE IZGUBILA 3,4 MILIJARDE: Bivši ministar ekonomije Elbadavi užasnut situacijom u zemlji

Foto: Tanjug/AP

- Ovo nasilje visokog intenziteta uništava lance snabdevanja. Uništava privredu glavnog grada - rekao je Elbadavi za BBC.

Istakao je da bi sukob mogao da preraste u građanski rat, što bi moglo da podeli zemlju jer se to, kako kaže, obično dešava u etnički podeljenom društvu.

Elbadavi je naveo da je veoma zabrinut za svoju domovinu, pošto je sudanska vojska obustavila učešće u pregovorima o prekidu vatre u saudijskom gradu Džedi.

- Sudan je 1953. godine bio veoma optimističan. Nažalost, pokazao se kao zemlja koju definišu sukobi, neuspeli razvoj i nefunkcionalne vlade - rekao je bivši ministar.

Borbe u Suidanu ušle u šestu sedmicu.

U sukobu vojske i paravojnih snaga koji je počeo sredinom aprila dosad je stradalo više stotina ljudi, a oko 1,2 miliona ljudi je raseljeno unutar zemlje, dok je još 400.000 osoba pobeglo u susedne države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading