NEMA NIKAKVIH PREGOVORA DOK TRAJU BORBE! Prekršen dogovor o primirju, oglasio se Hemedti!

Autor:

Svet

29.04.2023

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob u Sudanu traje već dve nedelje.

NEMA NIKAKVIH PREGOVORA DOK TRAJU BORBE! Prekršen dogovor o primirju, oglasio se Hemedti!

Foto: Tanjug/AP

General Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, koji predvodi paravojne sudanske snage koje se bore protiv vojske te zemlje, izjavio je danas da neće pregovarati dok se borbe ne završe.

Hemedti je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da su njegovi lovci "nemilosrdno" bombardovani tokom trodnevnog primirja, koje je produženo.

- Ne želimo da uništimo Sudan - rekao je on, okrivljujući za nasilje načelnika vojske generala Abdela Fataha al-Burhana.

General Burhan je provizorno pristao na razgovore licem u lice u Južnom Sudanu.
Vazdušni, tenkovski i artiljerijski udari u delovima Kartuma nastavljeni su od juče, zbog čega izgledi za bilo kakav širi dijalog između dve rivalske vojne frakcije izgledaju daleko.

U telefonskom razgovoru za BBC, Hemedti je rekao da je otvoren za razgovore, ali da je uslov da se primirje održi.

- Prekinite neprijateljstva. Posle toga možemo da vodimo pregovore - naglasio je on.
Hemedti je kazao nema ličnih problema sa generalom Burhanom, ali ga smatra izdajnikom jer je u vladu doveo ljude lojalne bivšem predsedniku Omaru al-Baširu, koga su vojska i RSF zajedno zbacile 2019. godine nakon masovnih uličnih protesta.

- Nadam se da ćemo imati civilnu vladu danas - pre nego sutra, potpuno civilnu vladu. To je moj princip - rekao je Hemedti.

Ovo nije prvi put da lider RSF govori o svojoj privrženosti demokratiji, iako analitičari ističu da su njegove snage brutalno gušile civilne proteste u prošlosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading