STANJE U SUDANU SE MOŽE POGORŠATI SVAKOG TRNEUTKA! Hitan poziv Bele kuće: Ebakuišite se u roku od 24 do 48 sati!

Autor:

Svet

28.04.2023

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob u Sudanu traje već dve nedelje.

STANJE U SUDANU SE MOŽE POGORŠATI SVAKOG TRNEUTKA! Hitan poziv Bele kuće: Ebakuišite se u roku od 24 do 48 sati!

Foto: Tanjug/AP

Stanje u Sudanu može se pogoršati u svakom trenutku i Amerikanci bi trebali napustiti tu zemlju u narednih 24 do 48 sati, rekla je u danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute porastom kršenja prekida vatre u Sudanu u sredu i Stejt Department je u tu svrhu angažovao dodatno konzularno osoblje, rekla je.

- Stanje se može pogoršati u svakom trenutku - rekla je. Radimo na tome da stvorimo više opcija za odlazak američkih građana iz Sudana. SAD je usmerio brodove u regiju kako bi pružili svu potrebnu potporu uz sudansku obalu, rekla je.

Na stotine ubijenih

Naglasila je da svaka "opcija donosi rizik. No ne čini se da će se stanje poboljšati i zato pozivamo Amerikance koji žele otići da posegnu za nekom od opcija u narednih 24 do 48 sati. 

Žan-Pjer je to kazala ubrzo pošto su paravojne snage pristale produžiti prekid vatre za nova 72 sata kada u ponoć istekne prethodni prekid vatre dogovoren sa sudanskom vojskom koji se ipak kršio.

Stotine ljudi su ubijene u sukobu koji je danas ušao u 14. dan između regularne sudanske vojske i suparničkih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), koje su upletene u borbu za vlast koja preti destabilizaciji šire regije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading