INTENZIVNA EVAKUACIJA DIPLOMATA! Dok broj mrtvih prelazi 420 ljudi, a ranjenih je 3.700, Sudanci se pitaju: ŠTA ĆE TEK BITI KADA ODU ZAPADNJACI?

Autor:

Svet

24.04.2023

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadne i druge nacije su intenzivirale sve očajnije napore da evakuišu diplomate i njihove članove iz Kartuma, dok su besnele bitke u centru sudanske prestonice i u njenom bratskom gradu Omdurmanu.

INTENZIVNA EVAKUACIJA DIPLOMATA! Dok broj mrtvih prelazi 420 ljudi, a ranjenih je 3.700, Sudanci se pitaju: ŠTA ĆE TEK BITI KADA ODU ZAPADNJACI?

Foto: Tanjug/AP

S obzirom na to da se niz prekida vatre nije održao, broj poginulih u Sudanu je premašio 420, uključujući 264 civila, a više od 3.700 je ranjeno, prema lokalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Međutim, većina analitičara veruje da je stvarni ukupan broj poginulih i povređenih u više od devet dana borbi mnogo veći.

 VOJNA OPERACIJA VELIKE BRITANIJE

Ujedinjeno Kraljevstvo je u nedelju uspešno evakuisalo svoje diplomatsko osoblje i članove porodice iz Kartuma putem složene operacije u, kako su zvaničnici nazvali „veoma izazovnim okolnostima”, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 vojnog osoblja, piše The Guardian.

- Velika Britanija je preduzela vojnu operaciju da evakuiše osoblje britanske ambasade iz Kartuma, zbog eskalacije nasilja i pretnji stranim diplomatama i imovini ambasade - rekao je portparol vlade i dodao:

- Zahvaljujemo se oružanim snagama na njihovoj hrabrosti u sprovođenju ove složene operacije u izuzetno izazovnim okolnostima… Bezbednost svih britanskih državljana u Sudanu i dalje je naš najveći prioritet.

SAD su u subotu uveče evakuisale diplomate, radnike ambasade i porodice iz Kartuma, šaljući helikoptere Činuk sa specijalnim snagama u subotu uveče da evakuišu oko 70 Amerikanaca iz zone sletanja u ambasadi na nepoznatu lokaciju u Etiopiji, prema američkim zvaničnicima.

Foto: Tanjug/AP

Ekauacija iz Sudana

AMERIKANCI NE MARE ZA SUDAN

Na ulicama Kartuma vladao je bes.

- Oni su evakuisali svoj narod… Amerikanci ne mare za Sudan… Bezbednost njihovog naroda je prioritet za njih, ne treba da se koncentrišemo na to, treba da smislimo načine da zaustavimo rat - poručuju Sudanci.

Alaa Mustafa, 33-godišnji laboratorijski asistent u bolnici u Omdurmanu, rekao je da je evakuacija zapadnih zemalja pokazala da su barem političari u Londonu ili Vašingtonu "brinuli za svoje građane":

- Naš lider bi mogao da prestane da se bori, ali zamisli samo [da dozvoli] zapadnjacima da napuste zemlju. Šta je sa nama koji smo još ovde? Mnogo je humanitarnih slučajeva i ljudi kojima je potrebna hitna pomoć. Njihova tela su bačena na ulice.

ŠTA KAD ODU STRANCI?

Žena koja se sprema da evakuiše Kartum za grad Kosti, glavni grad države Beli Nil 300 km (185 milja) južno, rekla je da je uplašena šta bi borbene snage u gradu mogle da urade kada stranci odu, piše The Guardian.

- Zapadnjaci su otišli...  Ne znamo šta će ovde biti sutra - rekla je žena, koja je zatražila anonimnost zbog straha od odmazde.

Uspešne operacije su povećale pritisak na druge zapadne nacije da izvuku svoje državljane iz Sudana usred nastavka borbi. Nemačka i Francuska su u nedelju uveče saopštile da su evakuisale više od 100 ljudi.

Prvi od tri planirana aviona Airbus A400M koji su prevozili evakuisane „bezbedno je sleteo u Jordan” oko ponoći po lokalnom vremenu (21:00 GMT), saopštila je nemačka vojska, dok je prvi francuski let sleteo u Džibuti, prema izvoru AFP-a, nakon onoga što su francuski zvaničnici nazvali „komplikovana” operacija spasavanja.

Još jedan francuski let je bio na putu, dodali su zvaničnici. U nemačkim avionima su bili državljani drugih zemalja, kao i nemački državljani, rekao je portparol vojske.

Foto: Tanjug/AP

Šta će biti kad odu stranci

Izveštaji iz Kartuma sugerišu da je prvi pokušaj evakuacije francuskih diplomata propao kada je konvoj bio pod vatrom, a neki putnici su povređeni. Španija i Kanada su takođe evakuisale svoje državljane, piše The Guardian.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su operacije njegove zemlje u Sudanu privremeno obustavljene.

- Naše diplomate su bezbedne,  izvučene su i rade izvan zemlje - napisao je on na Tviteru.

Španski ministar spoljnih poslova je rekao da su „avioni španskog vazduhoplovstva upravo poleteli iz Kartuma sa našim građanima i diplomatama. Na brodu su i drugi državljani EU i Latinske Amerike.

- Ponavljamo poziv na prekid vatre i nastavak dijaloga u Sudanu - napisao je Hoze Manuel Albares na Tviteru.

Jedan veliki izazov je borba oko aerodroma u Kartumu, koji je pretrpeo značajnu štetu otkako je sukob izbio prošlog vikenda. Nasilje je suprotstavilo jedinice vojske lojalne sudanskom vojnom vladaru, generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, protiv Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta, piše The Guardian.

Njihova borba za vlast izazvala je strah od haosa i humanitarne katastrofe u zemlji od 45 miliona ljudi, trećoj po veličini u Africi.

Činilo se da su u nedelju internet i telefonske usluge propale u većem delu zemlje. Lekovi, gorivo i hrana bili su oskudni u većem delu Kartuma, dok je kombinacija borbi i pljačke učinila napuštanje kuće u potrazi za osnovnim namirnicama opasnim.

Novo proglašeno primirje koje je trebalo da se poklopi sa trodnevnim muslimanskim praznikom Ramazanskim bajramom propalo je u subotu. Prekid vatre je trebalo da omogući hiljadama stanovnika Kartuma koji su bili zarobljeni u borbama da dođu na sigurno i posete porodicu tokom muslimanskog praznika Bajrama, piše The Guardian.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading