EGIPATSKI VOJNICI ZAROBLJENI U SUDANU? Oglasio se predsednik Sisi i objasnio kako su tamo dospeli

Autor:

Svet

18.04.2023

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon snimka koji se pojavio, oglasio se i predsednik Egipta

EGIPATSKI VOJNICI ZAROBLJENI U SUDANU? Oglasio se predsednik Sisi i objasnio kako su tamo dospeli

Foto: Tanjug/AP

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je jučer da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu tamo zbog podrške bilo kojoj od dve sukobljene strane, nego zbog vežbi s pripadnicima sudanske vojske.

Nakon što je u subotu u Sudanu izbio sukob između paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) i redovne vojske, RSF je objavio snimak za koju tvrde da prikazuje egipatske vojnike koji su im se "predali" u gradu Merove na severu zemlje, na pola puta između sudanskoga glavnoga grada Kartuma i granice s Egiptom.

Na snimku se vide vojnici u uniformama kako čuče i razgovaraju s članovima RSF-a na egipatskom arapskom dijalektu.

Poštedite narod krvoprolića

Egipatski predsednik Sisi rekao je u govoru koji je državna televizija emitovala nakon njegovoga sastanka s vojnim vrhom, da je u kontaktu s RSF-om kako bi osigurao sigurnost egipatskih vojnika u Sudanu.

- Nadamo se da ćemo što pre vratiti naše vojnike - rekao je Sisi.

Dodao je da je Egipat u redovnom kontaktu sa sudanskom vojskom i s RSF-om kako bi ih "podstakao na to da prihvate primirje i poštede sudanski narod krvoprolića".

Vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je za televiziju Skaj Njuz Arabia da su egipatski vojnici dobro, da im je RSF dao hranu i vodu te da je spreman omogućiti njihov povratak u Egipat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading