OPŠTI HAOS U SUDANU! SVUDA JE MIRIS SMRTI: Bebe i pacijenti zarobljeni u granatiranoj bolnici (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

17.04.2023

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šestogodišnji dečak preminuo je nakon što se na njega obrušio zid u bolnici, a još dvoje dece je teško povređeno. Paravojna formacija u Sudanu granatirala je bolnicu u centru Kartuma, dok se borbe između militanata i vojske nastavljaju.

OPŠTI HAOS U SUDANU! SVUDA JE MIRIS SMRTI: Bebe i pacijenti zarobljeni u  granatiranoj bolnici (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Lideri zaraćenih strana, međusobno su se optuživali za eskalaciju sukoba tokom koje je nastradalo više od 100 ljudi.

Nakon granatiranja bolnice u Sudanu, radnici su bili primorani da se evakuišu, ostavljajući neke pacijente unutar zgrade.

Republika

Foto: Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Sudan, satelitski snimci

 

- Ne sumnjam da su namerno gađali bolnicu - rekao je jedan od lekara koji je pomagao u evakuaciji.

Ova bolnica udaljena je nekoliko kilometara od štaba sudanske vojske, a u njoj su se zbog blizine lečili ranije ni vojnici i njihove porodice.

Kada je granatiranje počelo, lekari su se molili za spas.

 

 

Lekari van sebe

- Kada se granatiranje pojačalo počeli smo da razgovaramo o tome u koji deo tela je najbezbolnije da budemo upucani. Evakuacija je bila haotična. Mislio sam da ću da povratim. Stalno sam se saplitao i padao na pod. Možete li da verujete da smo napustili bolnicu i ostavili decu u inkubatorima i pacijente na intenzivnoj nezi bez medicinskog nadzora. Miris smrti je bio svuda - rekao je drugi lekar za CNN.

 

 

Treći lekar je ispričao da u bolnici nije bilo struje i vode, piše Telegraf.

- Ništa od opreme nam nije radilo. Kod nas je bila žena koja se porodila pre dva dana, ne znam šta se s njom dogodilo - rekao je on.

Uslovi za život sve gori

I dok se sukobi nastavljaju, zalihe vode, hrane i struje su sve manje.

- Bez struje hrana u zamrzivačima i frižiderima nam se pokvarila. Trenutno nemamo nikakve zalihe, pokušavamo da pronađemo prodavnicu koja radi. Ceo dan nadleću avioni. Ramazan je, probudili smo se za jutarnju molitvu, nakon nje obično još malo odspavamo, međutim nije bilo šansi da zaspimo. Cela kuća se tresla - rekao je jedan stanovnik Kartuma.

Podsetimo, najmanje 185 ljudi poginulo je u sudanskoj prestonici Kartumu, dok već treći dan traje intenzivna borba između vojske i paravojne grupe u zemlji.

Sukobi su prvi put izbili u subotu između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading