HAOS U U SUDANU NE PRESTAJE: Na stotine mrtvih, mnogo zarobljenih civala! SAD šalje svoju vojsku

Autor:

Svet

21.04.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zaraćene strane Sudana da poštuju primirje tokom muslimanskog praznika koji obeležava kraj Ramazana kako bi se omogućilo civilima da dođu do sigurnih područja dok se suparničke snage bore šesti dan.

HAOS U U SUDANU NE PRESTAJE: Na stotine mrtvih, mnogo zarobljenih civala! SAD šalje svoju vojsku

Foto: Tanjug/AP

Hiljade civila pobeglo je iz glavnog grada Kartuma dok su odjekivale pucnjeve i eksplozije. Veliki broj njih je prešao u Čad da bi pobegao od borbi u zapadnom regionu Darfura.

SAD šalje vojsku

Sjedinjene Države su saopštile da će poslati dodatne trupe u region u slučaju da odluče da evakuišu svoju ambasadu u Kartumu. Gutereš i visoki zvaničnici iz SAD, Saudijske Arabije, Katara, Turske i Egipta pozvali su komandanta sudanske vojske generala Abdela Fataha al-Burhana da prekine nasilje.

Više od 330 ljudi je do sada ubijeno u nasilnoj borbi za vlast koja je izbila prošlog vikenda između dva prethodno saveznička lidera vladajuće sudanske vojne hunte.

Najžešće bitke između vojske i paravojske Snaga za brzu podršku (RSF) vodile su se u Kartumu i oko njega, jednom od najvećih urbanih područja Afrike, i u Darfuru, koji je još uvek praćen dugim sukobom koji je okončan pre tri godine.

UN: Pozivamo na trodnevni prekid vatre

Gutereš je, obraćajući se novinarima nakon virtuelnog sastanka sa liderima Afričke unije, Arapske lige i drugih organizacija, rekao da „postoji snažan konsenzus da se osude tekuće borbe u Sudanu i poziva na prekid neprijateljstava kao hitan prioritet ."

Pozivajući na trodnevni prekid vatre, on je rekao da civilima zarobljenim u zonama sukoba treba dozvoliti da pobegnu i potraže medicinsku pomoć, hranu i druge zalihe. Sjedinjene Države su podržale predlog o prekidu vatre. Burhan je za Al Džaziru rekao da će podržati prekid vatre pod uslovom da se građanima omogući da se slobodno kreću, što je, kako kaže, RSF do sada sprečavao.

On je rekao i da trenutno ne vidi partnera za pregovore i da "ne postoji druga opcija osim vojnog rešenja".

Njegov rival, šef RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, rekao je za Al Džaziru da je spreman da sprovede trodnevni prekid vatre tokom Bajrama, koji označava kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana i koji će početi u petak ili subotu.

Alijansa između njih dvojice se uglavnom održava od svrgavanja dugogodišnjeg moćnika Omara al-Bašira pre četiri godine, čija je vladavina učinila Sudan međunarodnim parijem, zemljom čija se politika ili zakoni smatraju nekompatibilnim sa standardima „civilizovanog“ sveta, i nalazi se na američkoj listi terorista.

Najnovije nasilje podstaknuto je neslaganjem oko međunarodno podržanog plana za formiranje nove civilne vlade. Obe strane optužuju drugu za ometanje tranzicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading