PUTIN IZBEGAO HAPŠENJE! Južna Afrika želi da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda i dočeka šefa Kremlja (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.04.2023

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin moći će, po svemu sudeći, da mirno ode na samit šefova država i vlada BRIKS koji se u avgustu održava u Južnoj Africi, pošto je ova zemlja najavila povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), po čijoj optužnici šef Kremlja treba da bude uhapšen čim stupi na stranu teritoriju.

PUTIN IZBEGAO HAPŠENJE! Južna Afrika želi da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda i dočeka šefa Kremlja (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, izjavio je da je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres odlučila da bi bilo "razborito" da se ta zemlja povuče iz MKS zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama.

Foto: Tanjug/AP

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa

Samo dva dana ranije južnoafrički parlament je saopštio da će odustati od sedmogodišnjeg zakonodavnog procesa čiji je cilj bio da se ova država na samom jugu Afrike povuče iz Rimskog statuta MKS.

Od tog procesa je trebalo da se odustane jer je vladajuća stranka u Pretoriji u decembru odlučila da bi Južna Afrika trebalo da ostane u MKS i pokuša da utiče na promene iznutra, ali je sada Ramafosa sve to preokrenuo.

 

Foto: Tanjug/AP

Sedište Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu

Nakon što je MKS 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava deteta, koji su optuženi za prisilnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju tokom agresije na Ukrajinu, Ramafosa je poručio da bi Južna Afrika želela da se preispita "nepravedan tretman MKS".

Rusija nije potpisnica ugovora o Međunarodnom krivičnom sudu, pošto se povukla 2016. nakon kritika koje su joj upućene zbog aneksije Krima. Ramafosa na konferenciji za medije nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading