STOLTENBERG OBJAVIO VEST: NATO se složio da primi Ukrajinu, ali... (FOTO)

Autor:

Svet

21.04.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je da su se sve države članice Alijanse složile da Ukrajina treba u nekom trenutku da postane članica Severnoatlantskog saveza.

STOLTENBERG OBJAVIO VEST: NATO se složio da primi Ukrajinu, ali... (FOTO)

Foto: Tanjug-AP

Stoltenberg je ipak dodao da glavni fokus NATO sada na tome da Ukrajina nadvlada Rusiju u trenutnom sukobu. On je to kazao obraćajući se medijima u Nemačkoj uoči početka sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Gensek NATO je naveo da će, kada se rat u Ukrajini okonča, Kijev morati da poseduje sposobnost odvraćanja kako bi sprečio nove napade iz Moskve.

Ova izjava Stoltenberga u skladu je s prethodno iznetom tvrdnjom Borisa Pistorijusa, ministra odbrane Nemačke, koji je poručio da sada nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO.

Foto: Tanjug/AP

Boris Pistorijus, nemački ministar odbrane

- Članstvo Ukrajine u NATO trenutno nije na dnevnom redu - rekao je Pistorijus za ZDF.

On je dodao neće biti brze odluke o tome da li će se Ukrajina pridružiti EU ili NATO.

- Vrata su otvorena, ali sada nije vreme za odluku - smatra Pistorijus.

Nemački ministar odbrane je ocenio da prijem Ukrajine u NATO mora da bude razmotren nakon završetka rata, a "ne sada iz solidarnosti". Pistorijus je naveo da Ukrajina mora da dobije rat, ali da to ne znači nužno da će rat biti dobijen vojno.

- Cilj mora da bude mirovni sporazum koji uključuje povlačenje Rusije - rekao je Pistorijus.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski

Izjava Pistorijusa usledila je dan nakon prve Stoltenbergove posete Kijevu, gde je generalni sekretar NATO nakon sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim poručio da je Ukrajina zaslužila mesto u evroatlanstskoj porodici.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading