DA LI ĆE AFERA SA STORMI DANIJELS POMOĆI TRAMPU U IZBORNOJ TRCI?! Istraživanja pokazuju: Bajdenov rejting pada!

Autor:

Svet

06.04.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednički izbori 2024. godine se bliže, a ankete pokazuju promenljive rezultate.

DA LI ĆE AFERA SA STORMI DANIJELS POMOĆI TRAMPU U IZBORNOJ TRCI?! Istraživanja pokazuju: Bajdenov rejting pada!

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Negativna kampanja protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa koji se kandidovao za izbore naredne godine dodatno pojačava optižnica njujorkškog tužioca na Menhetnu za falsifikovanje dokumenata pre 7 godina.

Međutim, ankete pokazuju da on ima sve bolji rejting, a prikupio je i značajna finansijska sredstva.

Čini se i da je Džo Bajden spreman da se ponovo upusti u trku za izbor predsednika, mada istraživanja pokazuju da njegova podrška među Amerikancima opada. Njegova najbolja šansa je, smatraju mnogi stratezi, da izvede revanš meč protiv Trampa. Ankete Foks njuza pokazuju da bi u ovom nadmetanju ipak pobedio Tramp, uzevši u obzir stanje ekonomije, imigracije i kriminala.

Prošlog decembra, Tramp je imao najavu kampanje za 2024. kojoj je nedostajalo energije, koja je bila jedva primećena, a održavao je skupove koje je malo vesti uopšte izveštavalo. Guverner Floride Ron DeSantis je svakog meseca sticao nove birače na republikanskim predizborima dok je Tramp bio u zastoju. Tada je puna snaga zakona počela da dolazi posle Trampa i reanimirala njegovu kampanju i njegov politički život.

Optužnica razdvaja Amerikance po partijskoj liniji. Osamdeset odsto demokrata podržalo je optužnicu, 79 odsto republikanaca joj se protivilo, a nezavisni su bili podeljeni 51-49 prema martovskoj anketi Harvard CAPS/Harris Poll. Većina Amerikanaca, međutim, takođe veruje da je optužnica politički motivisana i da će Tramp na kraju biti oslobođen.

- Pregled optužnice postavlja još više pitanja o tome kako bi ona mogla biti podignuta. Tvrdi da su isplate izvršene 2017. godine uticale na izbore 2016. i ne navodi bilo koji zločin koji je počinjen da bi se to učinilo krivičnim delom i produžilo rok zastarelosti. Čak i u Njujorku, po mom mišljenju, ova optužnica će verovatno biti odbačena, što će dodatno podstaći Trampovu kampanju - piše Mark Pen, politički analitičar.

Amerikanci su podeljeni po partijskim linijama oko toga kako će optužnica uticati na Trampove predsedničke šanse. Prema martovskoj anketi Harvard CAPS/Harris, 67 odsto demokrata misli da će to naštetiti njegovoj kandidaturi, a 57 odsto republikanaca kaže da će to pomoći. Stvarni efekat može zavisiti od toga koliko vešto Tramp reaguje.

Njegov govor svojim pristalicama je mirno održan, ali je takođe više bio spisak ličnih pritužbi nego poziv na izbornu akciju. Većina Amerikanaca u svakoj stranci nije odobravala njegove pozive na proteste uoči podizanja optužnice, a on bi mogao da izgubi više umerenih ako skrene bilo šta blizu ponašanja u stilu 6. januara.

- Optužnica predstavlja teške probleme za guvernera Floride Rona DeSantisa, jasnog Trampovog protivnika. Nedavno je DeSantis udvostručio konzervativizam da bi krenuo na Trampovu bazu, ali sa malim uspehom. Bilo bi mu bolje da se fokusira na karakter i kompetenciju, a ne na kulturne ratove da bi ojačao svoju kampanju. Pobedio je na velikom broju reizbora na Floridi jer se dobro nosio sa COVID-om i nedavnim uraganom - piše Pen i dodaje:

- On treba da resetuje svoju kampanju i da se razlikuje od Trampa, a ne da pokušava da ga oponaša - navodi Pen.

Bez obzira na to, Tramp će i dalje biti značajan primarni favorit. Polovina republikanskih glasača izabralo bi Trampa na otvorenim predizborima Republikanske stranke, a 56 odsto bi ga izabralo na direktnim predizborima protiv DeSantisa. Ali DeSantis ima naklonost i rastući imidž kada je u pitanju postupanje u izazovnim situacijama. DeSantis vodi u Harrs Polu sa 47 posto  i ima najveći povoljan/nepovoljni jaz od +14 poena.

Tramp ima sličnu naklonost sa 46 odsto, ali njegov zaostatak između povoljnih i nepovoljnih je 1 bod sa 47 odsto protiv njega. U poređenju sa 94 odsto glasača koji su upoznati sa Trampom i Bajdenom, samo 81 odsto je čak čulo za guvernera Floride, što mu daje izvestan potencijal za rast. Tim Skot je takođe omiljen među onima koji ga poznaju, ali ima dug put do uspostavljanja nacionalnog identiteta.

Ali uprkos Trampovom porastu danas, republikanski predizbori su daleko od završetka. DeSantis ima visokih 76% naklonjenih republikancima i ima bolje rezultate u ranim primarnim državama; rana pobeda na mestu kao što je Nju Hempšir preokrenula bi celu dinamiku trke.

Sve u svemu, izborna trka između Trampa i Bajdena je sve bliža. Međutim, ona je vrla neizvesna, budući da oba kandidata imaju promenljive birače i da im nedostaje stranačka baza. Analitičari, pak, veruju da bi za obe varijante bilo bolje da kandiduju novo političko lice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading