HIL O HAPŠENJU TRAMPA: Optužnica kao rijaliti, pravno gledano patetična

Autor:

Svet

19.03.2023

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticajni vašingtonski portal Hil objavio je komentar povodom najava hapšenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, za koje je i nekadašnji republikanski šef Bele kuće naveo da bi moglo da se desi već u utorak.

HIL O HAPŠENJU TRAMPA: Optužnica kao rijaliti, pravno gledano patetična

Foto: Tanjug/AP

Tramp je putem svoje društvene mreže Trut soušal pozvao pristalice da, ukoliko se to i dogodi, započnu masovne proteste.

Mediji su objavili da Alvin Breg, okružni tužilac Menhetna, tokom ove nedelje planira da podigne optužnicu protiv Trampa zbog sumnje da je u jesen 2016. putem svog tadašnjeg advokata Majkla Koena dao 130.000 dolara porno-zvezdi Stormi Danijels da ona ne bi otkrila javnosti da je imala seks s oženjenim republikanskim predsedničkim kandidatom.

Foto: Tanjug/AP

Stormi Danijels

Hil navodi da je ovakva optužnica protiv Trampa kao stvorena za televiziju pošto će doneti visoke rejtinge, dok je s pravnog gledišta na veoma slabim temeljima.

Džonatan Turli, komentator vašingtonskog medija koji je upućen u politička zbivanja u prestonici SAD, kaže da sve podseća na poznati rijaliti-šou "Amerika ima talenat" (America's Got Talent), samo što će ovo sada biti "Amerika se dočepala Trampa" (America's Got Trump).

Foto: Tanjug/AP

Pristalice Donalda Trampa i Republikanske partije

Tramp već ima iskustva s rijaliti-programima pošto mu je popularnost "Šegrta", koji je vodio pre ulaska u politiku, i doprinela njegovom putu u Belu kuću, pa bi i za izbore 2024. mogao iskoristi aferu u sopstvenu korist.

- Iako je možda politički popularan, ovaj slučaj je, pravno gledano, patetičan - ocenio je Turli i dodao da Breg pokušava da izvrne lokalne zakone savezne države Njujork da bi Trampa mogao da goni kao federalni slučaj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Turli navodi da je još 2018. pisao koliko je teško voditi takav federalni proces po postojećem američkom izbornom zakonu.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

- Izuzetno je teško pokazati da je isplata novca zarad prikrivanja afere koja donosi sramotu učinjena u izborne svrhe, a ne iz gomile očiglednih drugih razloga, počevši od zaštite reputacije poznate ličnosti do nastojanja da se sačuva brak - napisao je Turli i podsetio da je Bregov prethodnik na funkciji okružnog tužioca Menhetna odbacio optužnicu protiv Trampa kao neizvodljivu u federalnom procesu.

Foto: Tanjug/AP

Alvin Breg, okružni tužilac Menhetna

Kevin Makarti, predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, uputio je relevantne komisije da istraže da li administracija demokratskog predsednika Džoa Bajdena federalna sredstva koristi za uticaj na izbore 2024, odnosno za politički motivisano krivično gonjenje Trampa.

- Nečuvena zloupotreba moći radikalnog tužioca - napisao je Makarti na Tviteru, misleći na okružnog tužioca Brega, Afroamerikanca za kojeg je Tramp rekao da je "rasista". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading