BAJDEN IZMEĐU DVE VATRE ZBOG SPORA OKO RATNIH ZLOČINA U UKRAJINI? Kulja tajni sukob u Vašingtonu?!

Autor:

Svet

08.03.2023

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sjedinjenim Američkim Državama je navodno došlo do razdora na relaciji Bela kuća - obaveštajne službe zbog navodnih ratnih zločina koje je počinila Rusija u Ukrajini od početka rata.

BAJDEN IZMEĐU DVE VATRE ZBOG SPORA OKO RATNIH ZLOČINA U UKRAJINI? Kulja tajni sukob u Vašingtonu?!

Foto: Tanjug/Ap

Pentagon i administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena trenutno ne sarađuju dobro prema saznanjima "New York Times-a", a sve se vrti oko rata u Ukrajini i navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila. Pentagon blokira Bajdena i njegovu administraciju da podeli dokazni materijal o navodnim ruskim ratnim zločinima sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Prema rečima zvaničnika, u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno postoje "dve struje". Prva grupa u koju spadaju američki vojni generali, se protivi predlogu da se pomogne Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi ruskih vojnika i njihovih navodno počinjenih zločina zbog straha da će doći do svojevrsnog presedana u kojem bi navodno mogao da se otvori put za krivično gonjenje Amerikanaca. Što se tiče druge strane, američko Ministarstvo pravosuđa i obaveštajne službe smatraju da bi trebalo podeliti sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu sve dokaze koje poseduju Sjedinjene Američke Države, prenosi "New York Times".

Prema nezvaničnim informacijama, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden razmatra kako da reši ovaj gorući problem. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karim Kan vodi proces istrage koji je započeo kada je rat u Ukrajini i počeo 24. februara 2022. godine. U slučaju se nalaze informacije i dokazi o odlukama ruskih vojnih i političkih zvaničnika da se gađaju civilne infrastrukture i da se otme više hiljada ukrajinske dece na okupiranoj teritoriji, prenosi Mondo.

 

 

U decembru 2022. godine, američki Kongres odobrio je Sjedinjenim Američkim Državama da pomognu u istrazi, i eventualnoj optužnici, počinjenih ratnih zločina u Ukrajini. Ali unutar administracije predsednika Bajdena došlo je do razdora i taj sukob odvija se iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti.

- Ruske trupe su počinile ratne zločine kao i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, i Ukrajinci zaslužuju pravdu. Radimo na tome da izložimo javno ruske zločine u Ukrajini kako bi ceo svet znao šta rade ruske snage - izjavila je Edrijen Votson, porparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading