ŠOLC POSTAVIO TEŽAK USLOV ZA PUTINA! Mirovni pregovori neće skoro početi?

Autor:

Svet

05.03.2023

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da pregovori o zavšretku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

ŠOLC POSTAVIO TEŽAK USLOV ZA PUTINA! Mirovni pregovori neće skoro početi?

Foto: Tanjug/AP

- Prema mom mišljenju, neophodno je da Vladimir Putin shvati da neće uspeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore - rekao je Šolc za Si-En-En.

On je rekao da veruje da je Ukrajina "spremna za mir".

- Ako pogledate predlog Ukrajinaca, lako možete da vidite da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu - dodao je Olaf Šolc.

Upitan da li postoji sporazum o okončanju rata prema kojem bi se Ukrajina složila da odustane od povratka kontrole nad Krimom i delom istočnog regiona Donbas, Šolc je poručio da takva odluka ne može da se donese bez ukrajinske strane.

- Nećemo donositi odluke umesto njih, već ćemo ih podržati - poručio je on.

Si-En-En je upitao Šolca da li bi ohrabrio Kijev da pristane na takav sporazum, ali nemački kancelar nije dao direktan odgovor.

- Rekli smo Ukrajini da mogu da idu na članstvo u EU. Oni rade da naprave korak po tom pitanju, i smatram da znaju da smo spremni da im damo bezbednosne garancije u uslovima mira, ali još nismo stigli dotle - rekao je Šolc, koji je u petak razgovarao u Beloj kući sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading