AMERIKA OŠTRO ZAPRETILA KINI: Budete li pomogli Rusiji, čekaju vas OZBILJNE POSLEDICE!

Autor:

Svet

19.02.2023

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Minhenu su se sastali Blinken i Jang

AMERIKA OŠTRO ZAPRETILA KINI: Budete li pomogli Rusiji, čekaju vas OZBILJNE POSLEDICE!

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je kineskog kolegu Vang Jia da će se suočiti s ozbiljnim posledicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazale su američke diplomate.

Šefovi diplomatije dve supersile razgovarali su na tajnoj lokaciji u Minhenu, a Stejt Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što se završio.

Napeti odnosi

Odnosi Pekinga i Vašingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doleteo iznad američkog kopna, a američki ga lovci po naređenju predsednika Džoa Bajdena srušili. U isto vreme Zapad pažljivo motri pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Vašington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ubojitu ratnu pomoć Rusiji. 

- Državni sekretar je prilično otvoreno upozorio na posledice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sistemskom izbegavanju sankcija - kazao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta koji je želeo ostati neimenovan. 

Dodao je da Kina pokušava sediti na dve stolice tvrdeći da želi doprineti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimajući "zabrinjavajuće korake" s namerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Vang je nekoliko sati ranije na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerisao evropskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da "neke snage ne žele da se rat uskoro završi", ali nije rekao koje, prenosi Hina.

Kinezi se nisu izvinili Amerikancima zbog balona

Blinken i Vang sastali su se nakon što je šef kineske diplomatije rekao da su Sjedinjene Države "histerično" reagovale na incident s kineskim balonom, očigledno kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni avioni su početkom februara srušili balon koji je prvo nadletao Kanadu i ušao u vazdušni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letelici.

Govoreći na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Vang je podsetio da je Peking izvestio Vašington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenuo s kursa.

- Na svetu je toliko puno balona, i šta sad, hoće li ih SAD sve srušiti? - upitao je šef kineske diplomatije. To je očigledna zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Zvaničnik Stejt Departmenta kazao je novinarima da je Blinken jasno i iskreno nekoliko puta rekao Vangu da se kršenje američkog vazdušnog prostora ne sme ponoviti. Kina se na tom sastanku nije izvinila za ometanje vazdušnog prostora Sjedinjenih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

19.02.2023 10:25

Kaze nas Narod ...kako sejes tako zanjes... Vidim i Kinezi su se bas nesto uplasili. Kako rece mislim da je bio predsednik Mao ....naredicu svim Kinezima da se popnu na stolicu i skoce na moj znak, pretpostavljate sta ce se desiti na drugoj strani...

Hahahhaha

19.02.2023 13:07

China says: Booo we are so scared ahahahahaah