AMERIKA NA PRAGU "VELIKE DEPRESIJE"! Propala još jedna banka! Hitno se oglasio Tramp: Na vidiku novi finansijski kolapsi!

Autor:

Svet

13.03.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke regulatorne vlasti zatvorile su Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku, javlja Si-En-Bi-Si (CNBC).

AMERIKA NA PRAGU "VELIKE DEPRESIJE"! Propala još jedna banka! Hitno se oglasio Tramp: Na vidiku novi finansijski kolapsi!

Foto: Tanjug/AP

Signačer je jedna od glavnih banaka kripto industrije sa sedištem u Njujorku, najveća pored Silvergejta, koji je prošle nedelje objavio da će izvršiti likvidaciju.

Ova banka je takođe jedna od žrtava trenutne krize na kripto tržištu.

Regulatori SAD-a su doneli odluku u cilju sprečavanja širenja bankarske krize zatvorivši tu banku, koja je veliki poverilac u kripto industriji.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalno osiguranje depozita u zajedničkom saopštenju u nedelju uveče su naveli da zatvaraju banku.

Regulatori banaka su saopštili da klijenti Signačer banke imaju pun pristup svojim depozitima, kako bi mogli da povrate svoj novac nazad.

- Svi deponenti ove institucije će biti obeštećeni, kao i u slučaju  banke Silicijumske doline (SVB), tako da nijedan gubitak neće snositi poreski obveznici - izjavili su regulatori ove banke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Signature banka

 

Regulatori su zatvorili banku Silicijumske doline u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći bankarski neuspeh u SAD-u od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini ikada.

Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju.

Tramp: Novi kolapsi na vidiku

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Donald Tramp

 

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je, komentarišući nedavnu propast američke SVB banke, za takvu situaciju optužio ekonomsku politiku predsednika Džozefa Bajdena, dodajući da su na vidiku novi finansijski kolapsi.

- Sa onim što se dešava u našoj ekonomiji i predlozima iz najvećeg i najglupljeg povećanja poreza u istoriji SAD, pa puta pet, Džo Bajden će ostati upamćen kao Herbert Huver modernih dana (Huver je bio predsednik SAD u vreme 'velike depresije') - naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži Socijalna istina, preneo je "Njuzvik".

Prema njegovom mišljenju, imaćemo "veliku depresiju", opasniju od one iz 1929. godine.

"Velika depresija" je globalni ekonomski krah koji je počeo 1928. godine u SAD i trajao do 1939. godine.

Bio je to najduži i najoštriji pad koji je ikada iskusio industrijalizovani Zapad.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading