KREDITI PONOVO POSKUPLJUJU! NBS opet podigla referentnu kamatnu stopu! Čak 12. put u poslednjih godinu dana!

Autor:

Vesti

09.03.2023

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

A dok su rate već zaduženim građanima skočile najviše zbog povećanja referentne kamate centralne banke, onima koji sada planiraju da se zaduže krediti će biti još skuplji jer su i banke u Srbiji povećale svoje marže.

KREDITI PONOVO POSKUPLJUJU! NBS opet podigla referentnu kamatnu stopu! Čak 12. put u poslednjih godinu dana!

Foto: Tanjug/D. GOLL

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je juče referentnu kamatu za 25 baznih poena, na 5,75%. Budući da ova kamata direktno utiče na visinu kamata po kojima banke odobravaju kredite u dinarima, treba očekivati da će ove pozajmice uskoro ponovo da poskupe.

- Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje - saopšteno je iz NBS.

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamate na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, prema oceni NBS, "ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope".

Ovo je inače 12. uzastopno povećanje referentne kamate NBS od aprila 2022. A dok su rate već zaduženim građanima skočile najviše zbog povećanja referentne kamate centralne banke, onima koji sada planiraju da se zaduže krediti će biti još skuplji jer su i banke u Srbiji povećale svoje marže.

Tako fiksne kamate na dinarske keš kredite kod pojedinih banaka idu i do čak 16,26%, dok su pre godinu dana iznosile oko 8%. Dakle, keš krediti su sada duplo skuplji.

Kod dinarskih gotovinskih zajmova s promenljivom stopom kamata kod nekih banaka sada iznosi šestomesečni belibor plus marža, koja ide i do 9,75%!

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

09.03.2023 21:44

Bilo bi dobro da procitaju Zakon o Bankama i da isti primene. Onda bi morali sve banke a pogotovu i samu NBS da kazne sto omogucava neosnovano bogacenje.