DIREKTORE, REAGUJ DOK SU DECA ŽIVA: Još jedan slučaj nasilja u OŠ "Vuk Karadžić" u Loznici

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

08.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agresivni dečak u poslednjem trenutku sprečen da udari učenika stolicom po glavi, a prvi čovek škole govori da su mu vezane ruke.

DIREKTORE, REAGUJ DOK SU DECA ŽIVA: Još jedan slučaj nasilja u OŠ "Vuk Karadžić" u Loznici

Foto: Printscreen

Čitavo odeljenje četvrtog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Loznici okovano je strahom posle novog, još brutalnijeg, napada nasilnog učenika o kom je Srpski telegraf već pisao. Roditelji se plaše najgoreg i razmišljaju da decu povuku s nastave, a direktor škole Vladan Andrić ograđuje se rečima da je škola učinila sve što je mogla.

Poslednji u nizu incidenata desio se u utorak, kada je problematični dečak krenuo da školskog druga stolicom udari po glavi. Srećom, u tom trenutku je naišla učiteljica, koja ga je sprečila u poslednjem trenutku.

Otac napadnutog dečaka N. S. priča da je nasilni đak krenuo prema njegovom sinu s podignutom stolicom.

ŠTA MI KO MOŽE

- Deca su se isprečila između njih i pokušala da zaštite mog sina. Sva sreća što je naišla učiteljica jer ne znam šta bi bilo da ga je udario po glavi. I učiteljica je izbezumljena, u večitom je strahu i ne sme da ode ni na godišnji odmor jer ne zna šta bi njemu moglo da padne na pamet. Na njen poziv sam odmah došao u školu i tom dečaku rekao da sačeka policiju, a on je odgovorio: "Šta meni ko može". Ne želim da razmišljam da li će mi se dete vratiti iz škole. Roditelji su se saglasili da ne puštaju decu na nastavu ukoliko dođe do još nekog incidenta, pa nek se direktor zapita - priča N. S.

Kao što je Republika pisala, dečak kom je nasilni učenik ranije pretio da će ga pretući bokserom već dve sedmice ne dolazi na nastavu, pa se i N. S. pita da li neko treba da nastrada da bi nadležni reagovali.

- Svi peru ruke i prebacuju odgovornost. Direktor škole kaže da su mu ruke vezane, da su obavestili policiju, a oni centar za socijalni rad. Onda policija kaže da to nije za njih, a centar da je slučaj za policiju... Na kraju se sve svede na to da ne možemo da rešimo problem s 12-godišnjim detetom. Dečak kom je pretio već danima ne dolazi na nastavu, a nasilnik priča po školi kako će ga naći. U školu donosi palicu i bokser, a šta ga sprečava da ponese i nož. Kako je krenuo, možemo i to da očekujemo - ističe naš sagovornik.

DIREKTOR NE ODGOVARA

Direktor škole Vladan Andrić nije odgovorio na naše pozive i mejl, a iz Ministarstva prosvete navode da nadležna školska uprava prikuplja informacije o postupanju škole u navedenom slučaju. Za to vreme, nasilni dečak već tri meseca svakodnevno maltretira učenike u svojoj sedmoj školi, pošto je iz prethodnih šest izbačen, a i dva puta je ponavljao razred.

Nije preduzeto sve što je predviđeno

Dečji psiholog Branka Tišma kaže da postoje propisane procedure šta škola može da preduzme u ovakvim slučajevima.

- To su individualni, ali i grupni rad s celim odeljenjem. Ako škola ne može da reši problem, pri ministarstvu postoji jedinica za socijalnu inkluziju. Uključuju se i roditelji i svi oni bi trebalo da daju svoj doprinos - navodi Tišma.

Sudeći prema objašnjenju Branke Tišme, ali i odgovoru Ministarstva prosvete našem listu, škola nije preduzela sve što je mogla da bi se problem rešio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saki

08.03.2023 21:57

Cega se bre roditelji plase.Ko su ta bahata dwca po skolam?Ko njima dozvoljava da se tako ponasaju?Zasto neki roditelj to ne resi.Nadje nasilnika zalepi mu par popravnih zauski i vrati ga gde mu je mesto kako zbog sebe tako i zbog ostale dece.STANJE BRE OVO SKOLE POSTADOSE RATNE ZONE?