6 IZBORA KOJI KROJE SUDBINU SVETA! Presudna godina za formiranje novog međunarodnog pokreta!

Autor:

Svet

12.03.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Srbiju će biti najvažniji ishod glasanja u SAD, odakle se može očekivati pojačan pritisak u vezi s Kosovom

6 IZBORA KOJI KROJE SUDBINU SVETA! Presudna godina za formiranje novog međunarodnog pokreta!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ova i sledeća godina mogu biti presudne u formiranju potpuno novog međunarodnog poretka. Od ishoda predsedničkih izbora u Rusiji, Ukrajini, Tajvanu i SAD sledeće godine, ali i epiloga glasanja u Turskoj i nizu država EU ove godine zavisi sudbina sveta, pa i Srbije.

Skup tih izbora mogao bi da promeni i prirodu rata u Ukrajini, koji (ne)posredno pogađa celu planetu zbog globalne polarizacije.

MIR NEĆE SKORO

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je, posle Minhenske bezbednosne konferencije, na moguće reprekusije u vezi sa šest važnih predstojećih izbora u svetu, ali i Ukrajinom, koja je, kako je naveo, dominantna tema.

- Sad tu postoji jedan ugao koji objašnjava da mir neće skoro, osim ukoliko jedna strana ne pobedi, a ne izgleda jednostavno da jedna strana može brzo da pobedi i to nam donosi nove političke reperkusije i 2024. Imamo pet ili šest važnih izbora u svetu, američke, pa ruske, ukrajinske, imate izbore na Tajvanu, koji su strašno važni, imate evropske i britanske izbore. I svi moraju da brinu o sebi i to vam pokazuje da mira skoro neće biti, a to su za nas teškoće sve veće i veće.

Republika

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Aleksandar Vučić

Naše je, kako je kazao, da čuvamo mir i stabilnost i da se borimo za još investicija i vidimo koliko možemo da izdržimo sve ono što od nas traže.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Republiku da ishod tih izbora može imati snažne posledice za planetu, pa i Srbiju:

- Ali od svih tih izbora najznačajniji su američki. Demokratama i Bajdenu potrebna je politička pobeda i može se očekivati pojačan pritisak u vezi s KiM. Dok, s druge strane, ne bi trebalo očekivati deeskalaciju sukoba u Ukrajini. Ne odgovara ni njima, ali ni Putinu, kojeg, takođe, očekuju izbori, neko kompromisno rešenje jer se to tumači kao popuštanje. U kampanji to nikom ne treba, te se može čak računati na zaoštravanje retorike. A to nama ne ide u korist jer će jačati pritisak i s istoka i sa zapada da odustanemo od politike neutralnosti i da se opredelimo.

POLITIKA UVEK ISTA

Ništa manje značajni, kako dodaje, nisu ni tajvanski izbori jer ako pobede opcije koje su za zaoštravanje odnosa s Kinom, to bi, takođe, moglo loše na nas da se odrazi:

- U tom slučaju Tajvan, koji ima podršku Zapada, insistiraće na nezavisnosti, što će uzrokovati konfrontaciju s Kinom. A onda će isti taj Zapad tražiti od Beograda da prekine ili olabavi veze s Pekingom. Najmanje uticaja po nas imaće izbori u Britaniji i ostalim evropskim zemljama. Promene režima ne znače nužno promenu njihove spoljne i globalne politike.

Republika

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Bajden i Tramp

1. SAD predsednički izbori novembra 2024. U svetlu rata u Ukrajini vodiće se oštra borba između demokrata, čiji je predstavnik aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, i republikanaca, iz čijih redova se kandidovao Donald Tramp, prethodni šef Bele kuće. Ovi izbori mogu biti odlučujući za ishod ukrajinskog rata više od bilo koje vojne operacije na terenu. Ako demokrate izgube mesto predsednika, vojna i finansijska podrška Ukrajini mogla bi da "omekša", što će voditi novoj globalnoj podeli karata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

2. RUSIJA predsednički izbori trebalo bi da se održe 17. marta 2024. u uslovima rata sa Ukrajinom, sankcijama, eskalacijom međunarodnih odnosa... Službena kampanja počinje u decembru 2023, a pre njih održaće se i izbori za guvernera u najmanje 20 regija, kao i izbori za zakonodavnu skupštinu najmanje 16 regija. Putinu su se ovlašćenja 2020. dodatno proširila izmenama Ustava, kad je odlučeno da predsednik može tražiti poverenje za peti mandat, čime mu je omogućena kandidatura i na izborima 2024. Zbog rata su mogući razni ishodi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

3. UKRAJINA predsednički izbori u martu 2024. snažno će uticati na strateške odluke Volodimira Zelenskog, odnosno to će mu onemogućiti da prihvati bilo kakav teritorijalni kompromis da ne bi izgubio glasove. Takođe, organizovanje slobodnih i fer izbora u vreme rata biće ogroman logistički izazov.

4. TAJVAN * prevremeni predsednički izbori 2024. U kampanji će, kako analiziraju mediji, dominirati odnosi Tajvana i Kine, posebno što Peking pojačava pritisak da bi naterao Tajpej da prihvati kineski suverenitet. Očekuje se da će kandidat biti Vilijam Laj, lider vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), koji je već obećao da će održati mir i status kvo sa Kinom, ali i da će braniti ostrvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

5. VELIKA BRITANIJA parlamentarni izbori planirani 2024. Laburisti su u anketama popularniji od vladajućih konzervativaca.

6. POLJSKA parlamentarni izbori na jesen - u oktobru ili novembru - vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) namerava da osvoji treći mandat. Ali to će ići teže zbog spora Varšave s EU, koji traje već sedam godina zbog stanja u pravosuđu i vladavini prava. Opozicija ima dobre šanse da smeni konzervativnu, evroskeptičnu koaliciju Ujedinjena desnica, čija je članica i partija PiS.

* Tajvan nije međunarodno priznat

Gde će se još glasati

  • Estonija
  • Crna Gora
  • Bugarska
  • Finska
  • Grčka
  • Švajcarska
  • Slovačka
  • Španija
  • Luksemburg

I Turci na biralištima

I u Turskoj će 18. juna biti održani i predsednički i parlamentarni izbori. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nastojaće da produži vladavinu i treću deceniju. Oči sveta su uprte i u izbore na Kubi. Tamo će se održati parlamentarni izbori u martu i biće prvi od 1976, na kojima ne učestvuju ni Fidel Kastro ni njegov brat Raul. I Argentina će birati predsednika, poslanike i guvernere ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading