PREMIJERKA PODNELA OSTAVKU: Pala vlada u Moldaviji, počinje nova faza - država se fokusira na evropske integracije

Autor:

Svet

10.02.2023

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodno, u Moldaviji je uvedeno vanredno stanje zbog energetske krize i priliva izbeglica iz Ukrajine.

PREMIJERKA PODNELA OSTAVKU: Pala vlada u Moldaviji, počinje nova faza - država se fokusira na evropske integracije

Foto: Tanjug/AP

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica odlučila je da napusti ovu poziciju.

Ona je na brifingu saopštila da je nakon godinu i po dana na čelu Vlade došlo vreme da objavi ostavku.

Zajedno sa premijerkom, cela Vlada zemlje podnosi ostavku.

Gavrilica je istakla da je kabinet ministara imao podršku međunarodnih partnera, ali ne i stanovništva. Prema njenim rečima, Moldavija otpočinje novu fazu u svojoj istoriji i mora da se usredsredi na procese evropske integracije, kako bi do kraja bili aktivirani pregovori o stupanju u EU, kao i na osiguranje bezbednosti, uključujući u oblasti energetike.

Moldavska predsednica Maja Sandu je saopštila da je primila k znanju ostavku premijerke i da će održati konsultacije radi imenovanja kandidata za funkciju predsednika Vlade.

Nakon toga, Sandu je za kandidata predložila svog savetnika za bezbednost i nacionalnu odbranu, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dorina Rečana. Lider vladajuće partije "Akcija i solidarnost" Igor Grosu podržao je njegovu kandidaturu.

Nakon ostavke premijerke oglasio se lider opozicione partije "Šor" Ilan Šor koji je rekao da opozicija, između ostalog, zahteva momentalno raspuštanje Parlamenta i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Prethodno, u Moldaviji je uvedeno vanredno stanje zbog energetske krize i priliva izbeglica iz Ukrajine. Švajcarska organizacija za ljudska prava "Solidaritatnet internacional" smatra da je pravi razlog za uvođenje vanrednog stanja nastojanje da se ograniče ustavna prava građana i koncentriše vlast u rukama predsednice Maje Sandu.

U Moldaviji su proletos počeli protesti opozicije protiv rasta cena i ekonomske krize. Odvojene akcije vodile su Partija socijalista, na čijem je čelu ranije bio Igor Dodon, nekadašnji predsednik Moldavije, i partija "Šor", prenosi Sputnjik.

Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda. Demonstranti optužuju vlasti da nisu u stanju da se izbore sa krizom, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je u septembru iznosila 33,97 odsto na godišnjem nivou.

Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading