NIJE NAIVNO! Lavrov tvrdi da bi ova evropska zemlja mogla postati "NOVA UKRAJINA"! Kaže da je ZAPAD HUŠKA PROTIV RUSIJE!

Autor:

Svet

04.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Moldavija je odmah nakon agresije Rusije na Ukrajinu zatražila prijem u EU, a u junu 2022. godine, zajedno sa Ukrajinom, dobila je status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala zahtev za prijem u NATO.

NIJE NAIVNO! Lavrov tvrdi da bi ova evropska zemlja mogla postati "NOVA UKRAJINA"! Kaže da je ZAPAD HUŠKA PROTIV RUSIJE!

Foto: printscreen/RTS

Dok u Ukrajini vodi rat, Kremlj prati šta se dešava i u drugim susednim zemljama. Naime, na pitanje novinara Dmitrija Kiseljova, koja bi zemlja bivšeg SSSR „mogla da postane novi antiruski centar“, Putinov prvi diplomata Sergej Lavrov, kratko je rekao – Moldavija.

Prema rečima Lavrova, "Moldavija može postati sledeća Ukrajina“. Doduše, optužio je Zapad koji, prema njegovim rečima, "huška Moldaviju protiv Rusije i namerava da ona igra ulogu u projektu protiv Rusije“. Lavrov je naveo da tendencija aktuelnih moldavskih vlasti "da zemlju uvedu u EU i NATO svedoči o njihovoj antiruskoj politici“, prenosi Jutarnji list.

Inače, Moldavija je odmah nakon agresije Rusije na Ukrajinu zatražila prijem u EU, a u junu 2022. godine, zajedno sa Ukrajinom, dobila je status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala zahtev za prijem u NATO, tim pre što bi to zahtevalo izmene ustava prema kome je Moldavija vojno neutralna zemlja. Lavrov je direktno optužio predsednicu Moldavije Maju Sandu, za koju kaže da „gura Moldaviju u NATO“, da je „rumunska državljanka“ i „sprema ujedinjenje sa Rumunijom“. 

U Kišinjevu su takve reči Sergeja Lavrova shvatili kao otvorenu pretnju i veruju da bi oni mogli da postanu nova meta u Putinovim ratnim planovima za proširenje Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Maja Sandu

 

Portparol moldavskog Ministarstva spoljnih poslova Danijel Voda kaže da je reč o "ozbiljnim pretećim porukama ruske diplomatije“ i da moldavsko stanovništvo i vlasti imaju pravo na sopstvene strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedna od njih.

- Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra spoljnih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i deo su preteće retorike ruske diplomatije. Želimo da podsetimo rusku stranu da je Moldavija izabrala put ka EU, a to podržavaju građani i želimo da Rusija poštuje ovakav stav građana Moldavije - ističe Danijel Voda.

Međutim, prema poslednjim istraživanjima, većina građana je za članstvo u EU, ali nije za ulazak u NATO. 

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, sa jakim proruskim uticajem, ali su sada na vlast došle prozapadne opcije na čelu sa predsednicom Majom Sandu, koja želi da okrene zemlju ka Briselu. Moldavija traži od Zapada da joj pomogne u naoružanju, pogotovo što je moldavska vojska jedna od najslabije naoružanih i opremljenih u Evropi.

Prema pisanju moldavskih medija, Sandu je zatražila protivvazdušne sisteme, a SAD su odobrile paket pomoći za odbranu od 40 miliona dolara. Pored toga, u septembru 2022. Sandu se sastalasa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a Moldavija je po prvi put učestvovala na samitu NATO-a.

Foto: Tanjug/AP

Moldavija, mapa

 

Ministar spoljnih poslova Niku Popesku boravio je u Bukureštu u decembru 2022. na sastanku NATO-a, što je izazvalo gnev i oštre reakcije Moskve. 

Moskovska Nezavisimaja gazeta, pak, navodi da bi Moldavija, zbog svoje prozapadne politike, mogla da završi na listi neprijateljskih država. Maja Sandu kaže da Moldavija mora da radi na sopstvenoj bezbednosti i da Moskva preko svojih moldavskih saveznika podmeće „tezu“ da je „najbolja odbrana neulaganje u odbranu“, kako se ne bi provocirala Rusija.

Lavrov je krajem prošle godine rekao da Moldavija treba da brine za svoju budućnost ako uđe u NATO, što, po njemu "sigurno ne bi doprinelo bezbednosti Moldavije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading