ZAPAD NA APARATIMA, STOLTENBERG OŠTRO UPOZORIO: Kina i Rusija UGROŽAVAJU svetski poredak!

Autor:

Svet

07.01.2023

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

ZAPAD NA APARATIMA, STOLTENBERG OŠTRO UPOZORIO: Kina i Rusija UGROŽAVAJU svetski poredak!

Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor NATO Jens Stoltenberg izjavio je da sve intenzivnija saradnja Rusije i Kine ugrožava svetski poredak koji su uspostavile zapadne zemlje.

- Ujedinilo ih je to što žele drugačiji svetski poredak. Činjenica je da oni ne dele naše vrednosti i pokušavaju da brane interese koji narušavaju našu veru u slobodu i demokratiju. U ovom opasnom svetu, zemlje Alijanse moraju se držati zajedno - rekao je on na konferenciji u Norveškoj.

Republika

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg

On je primetio da je glavni dokaz ujedinjenja dve države bilo odbijanje Pekinga da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

- Nasuprot, Kina promoviše ruski narativ, prebacujući krivicu za nastalu situaciju na NATO i na početku je podržala zahtev Moskve da Alijansa zatvori vrata za nove članove - istakao je Stoltenberg.

Pored toga, sekretar je podvukao produbljivanje odnosa Rusije i Kine u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin 30. decembra održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Ruski lider je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

Sa druge strane, Si je kazao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite suvereniteta i bezbednosti dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading