AMERIČKI SPECIJALCI UNAJMLJUJU UKRAJINCE ZA PRAĆENJE RUSKE VOJSKE? Pentagon od Kongresa SAD traži finansiranje tajnih programa u Ukrajini

Autor:

Svet

10.02.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki vojni činovnici pripremaju predlog koji će biti iznet u narednih nekoliko meseci, kada Kongres bude počeo da razmatra finansiranje programa Pentagona.

AMERIČKI SPECIJALCI UNAJMLJUJU UKRAJINCE ZA PRAĆENJE RUSKE VOJSKE? Pentagon od Kongresa SAD traži finansiranje tajnih programa u Ukrajini

Foto: pixabay.com

Pentagon, zgrada Pentagon

Pentagon poziva Kongres SAD da obnovi finansiranje strogo poverljivih programa u Ukrajini, koji su obustavljeni uoči početka ruske specijalne vojne operacije.

U slučaju da programi budu obnovljeni, američki specijalci bi, navodno, mogli da unajmljuju Ukrajince, pored ostalog, za praćenje kretanja ruske vojske, prenosi list „Vašington post“.

- Pentagon poziva Kongres da obnovi finansiranje par strogo poverljivih programa u Ukrajini, koji su obustavljeni uoči ruske invazije prošle godine. U slučaju da taj korak bude odobren, on će omogućiti američkim jedinicama specijalne namene da koriste ukrajinske operativce za praćenje kretanja ruskih vojnika i za borbu protiv dezinformacija - navodi list, pozivajući se na aktuelne i bivše američke vojne činovnike.

Američki vojni činovnici pripremaju predlog koji će biti iznet u narednih nekoliko meseci, kada Kongres bude počeo da razmatra finansiranje programa Pentagona. U slučaju da budu odobreni, ti programi bi mogli da se obnove već 2024. godine, piše Vašington post.

Istovremeno, prema navodima lista, nije jasno da li će rukovodstvo SAD dozvoliti američkoj vojnoj komandi da se vrati u Ukrajinu radi kontrole realizacije programa, ili je ideja da se to radi iz susednih zemalja.

Izvori u Kongresu saopštavaju da je odluku o toj inicijativi teško predvideti, posebno zbog neslaganja republikanaca u vezi sa izdvajanjem velike količine sredstava za Ukrajinu.

Drugi izvori, međutim, govore da je relativno mala vrednost tih programa (15 miliona dolara godišnje), namenjena za takvu aktivnost širom sveta, dobar posao u poređenju s desetinama milijardi dolara usmerenih na pripremu i naoružavanje ukrajinske vojske, kao i za ispunjavanje američkih zaliha naoružanja.

General u penziji Mark Švarc, koji je rukovodio specijalnim operacijama SAD u Evropi kada su programi pokrenuti 2018. godine, navodi da Pentagon želi da obnovi tu delatnost u Ukrajini kako bi garantovao da se teško izgrađeni kontakti neće izgubiti tokom konflikta.

Američki specijalci su godinama plaćali pojedinim stranim vojnicima i vojnim formacijama na Bliskom istoku, u Aziji i Africi da im budu „rezervne snage“ uz operacijama protiv „Al Kaide“ i „Islamske države“ (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji), piše list.

Noviji programi s „rezervnim snagama“, poput onih u Ukrajini, smatraju se formom „neregularnog rata“. Oni su namenjeni borbi protiv protivnika kakvi su Rusija i Kina, s kojima su SAD u stanju konkurencije, a ne otvorenog sukoba, napominje list.

Kritičari ove inicijative, među kojima su i kongresmeni, prema navodima lista, smatraju da takva delatnost SAD preti da zemlju uvuče u očiglednije učešće u sukobu u Ukrajini.

Pentagon tvrdi da ti tajni programi neće direktno pojačavati vojnu sposobnost Ukrajine, jer operativci i njihovi američki mentori mogu da ispunjavaju samo „nenasilne zadatke“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading