POMAGAO RUSKOM OLIGARHU DA IZBEGNE SANKCIJE! Uhapšen Britanac u Španiji: Pokušao da sakrije BEZOBRAZNO SKUPU JAHTU! (FOTO)

Autor:

Svet

21.01.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jahtu je nazvao "Fanta".

POMAGAO RUSKOM OLIGARHU DA IZBEGNE SANKCIJE! Uhapšen Britanac u Španiji: Pokušao da sakrije BEZOBRAZNO SKUPU JAHTU! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Facebook

Britanski državljanin uhapšen je u Španiji pod optužbom SAD da je pomogao ruskom milijarderu da izbegne sankcije u vezi sa njegovom jahtom vrednom 90 miliona dolara.

Ričarda Mastersa (52) uhapsila je u petak španska policija i suočava se sa ekstradicijom SAD pod optužbom da je pokušao da sakrije od vlasti luksuznu jahtu Viktora Vekselberga Tang dugu skoro 78 metara.

Optužnica tereti Mastersa, koji vodi kompaniju za upravljanje jahtama, da je izmislio lažno ime Fanta, za Tango kako bi sakrio vezu jahte sa Vekselbergom od finansijskih institucija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hapšenje

Uprkos navodnoj šemi, FBI je prošlog aprila zaplenio Tango u Palma de Majorci, glavnom gradu španskih Balearskih ostrva i poreskom raju za ultrabogate.

Takođe je optužen u vezi sa navodnom zaverom sa Vladislavom Osipovim (51), ruskim državljaninom sa dvojnim švajcarskim državljanstvom, koji je i dalje na slobodi.

Od 2018. Vekselbergova imovina u SAD je zamrznuta, a američkim kompanijama je zabranjeno da posluju sa njim i njegovim firmama, ali su nove sankcije protiv njegove jahte donete nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Vekselberg

Masters je osnivač i direktor Master Iachts, kompanije za upravljanje jahtama u Palma de Majorci.

Na veb stranici kompanije se može pohvaliti da je „poznata po svom visoko etičkom, besmislenom i pragmatičnom pristupu“ i posvećena „transparentnosti i integritetu“.
Međutim, američki tužioci navode da je, nakon što je Vekselberg sankcionisan u aprilu 2018, Mastersova kompanija preuzela upravljanje Tangom kako bi se izbegle sankcije SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jahta Tango

Prema optužnici, Masters je izmislio lažno ime „Fanta“ i koristio razna rešenja kako bi izbegao sankcije, kao što su plaćanja u drugim valutama i preko trećih lica.

Kao rezultat toga, dodaci Tanga, uključujući njegovu satelitsku televiziju, luksuznu robu i softver za telekonferencije, bili su proizvodi i usluge američkog porekla koje su isporučivale američke kompanije, što je kršenje zakona o sankcijama, kažu tužioci.

- Pomagači u izbegavanju sankcija omogućavaju oligarsima koji podržavaju režim Vladimira Putina da krše zakon SAD. Sjedinjene Države neće dozvoliti da se njihove finansijske institucije i osobe manipulišu ili prevare u svrhu koristi onima koji podržavaju ilegalni rat - rekao je američki tužilac Metju M. Grejvs, a prenosi Dejli mejl.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jahta Tango

Istraga je koordinirana kroz radnu grupu Ministarstva pravde, poznatu kao KleptoCapture, koja je imala za cilj da sprovede sveobuhvatne sankcije protiv ruskih oligarha nakon invazije na Ukrajinu.

- Ovi ljudi su doneli svoje odluke i sada se suočavaju sa posledicama neuspelog pokušaja da profitiraju kroz sofisticirani, transnacionalni zločinački poduhvat, umesto da se suprotstave - rekao je direktor KleptoCapture Endrju Adams.

SAD traže Mastersovo izručenje iz Španije, međutim, nejasno je da li je imao pravnog zastupnika. Hapšenje Osipova još uvek je nerešeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading