U NEMAČKOJ BAZI RAMŠTAJN PADA DOGOVOR: Ovo su tri prioriteta koja je Zelenski uputio NATO alijansi

Autor:

Svet

20.01.2023

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski ministar odbrane saopštio je danas tri prioriteta koja će izneti saveznicima na sastanku u nemačkoj bazi Ramštajn.

U NEMAČKOJ BAZI RAMŠTAJN PADA DOGOVOR: Ovo su tri prioriteta koja je Zelenski uputio NATO alijansi

Foto: Tanjug/AP

Sekretar odbrane SAD Lojd Ostin, kao i 50 ministara odbrane država članica NATO sastali su se danas u vazdušnoj bazi Ramštajn. jedna od glavnih tema svakako je bio i aktuelni rat u Ukrajini.

Ovo je osmi po redu sastanak između ukrajinskih zvaničnika i ministara država članica NATO-a.

"Postoje tri prioriteta Ukrajine koje ćemo saopštiti na sastanku u bazi ramštajn. Više sistema protivvazdušne odbrane, oružje za ofanzivne operacije (tenkovi, haubice, municija), kao i servis i popravka oružja", piše u saopštenju Ministarstva objevljenog na Tviteru.

Zvanični Kijev je više puta pozvao zapadne saveznike da im obezbede tešku artiljeriju u borbi protiv Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se danas na sastanku u bazi, a od prisutnih zvaničnika tražio je veću vojnu pomoć, a posebno je istakao borbene tenkove.

"Rat koji je započela Rusija ne dozvoljava nam da odlažemo stvari. Moram da vam se zahvalim za sve što ste već uradili, međutim stotinu puta izgovoreno "hvala" ne znači i sto tenkova. Zaista sam vam zahvalan na svom oružju koje ste nam dali. Sve to pomaže da se naš narod spase od terora, međutim vreme je oružje kojim se Rusija koristi. Vi i ja moramo da se ubrzamo. Moramo to da uradimo", rekao je Zelenski, prenosi Newsweek.

Podsetimo, prošle nedelje je Velika Britanija saopštila da će Ukrajini poslati tenkove "Čelindžer 2", čime je postala prva evropska država koja je Ukrajini poslala borbene tenkove.

Nemačko ministarstvo je odložilo odluku o slanju borbenih tenkova Ukrajini, uprkos velikom pritisku Kijeva i drugih zapadnih saveznika.

Prošle nedelje Poljska je obećala da će poslati tenkove Ukrajini, a isto to je nagovestila i Finska, mada nisu precizirali kada bi to moglo da se dogodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading