ŽENE U AVGANISTANU IZAŠLE NA ULICE! Talibani ih napali štapovima, palicama i VODENIM TOPOVIMA?! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.12.2022

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine devojaka i žena, uglavnom studentkinja, izašle su na ulice grada Herata na zapadu Avganistana kako bi protestovale protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.

ŽENE U AVGANISTANU IZAŠLE NA ULICE! Talibani ih napali štapovima, palicama i VODENIM TOPOVIMA?! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Demonstrantkinje, podeljene u manje grupe, vikale su "obrazovanje je naše pravo" i okupile su se ispred kancelarije pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od učesnica protesta za nemačku agenciju dpa.

Talibanske snage su pokušale da ih oteraju vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga demonstrantkinja.

Snimci događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako poliva žene vodom.

 

 

 

 

Snažne kritike zbog zabrane obrazovanja

Odluka talibana da zabrani devojkama i ženama da pohađaju škole i fakultete je izazvala snažne međunarodne kritike, prenosi Informer pisanja Indexa.

Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana fakultetskog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentkinje nisu pridržavale strogih pravila o oblačenju, te da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se mešale sa studentima.

 

 

Žene i devojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine.

Traže da se ženama zabrani dolazak na posao

Ministarstvo privrede je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim radnicama da dolaze na posao, što je drugi primer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Radnice do daljeg ne smeju na posao jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih za nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u subotu rekao da je "duboko zabrinut" da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Avganistanu ugroziti ključnu pomoć koja spašava život milionima.

- Žene su ključne za humanitarna delovanja širom sveta. Ova će odluka biti razorna za avganistanski narod - napisao je Blinken na Tviteru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading