TALIBANI NEMILOSRDNI - UVELI NOVA OGRANIČENJA ZA ŽENE: Sada ne mogu ni u parkove u Kabulu, decu će voditi očevi!

Autor:

Svet

30.11.2022

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbliže što žene mogu da priđu parku u Kabulu jeste restoran odakle mogu da gledaju decu.

TALIBANI NEMILOSRDNI - UVELI NOVA OGRANIČENJA ZA ŽENE: Sada ne mogu ni u parkove u Kabulu, decu će voditi očevi!

Foto: Shutterstock

Žena koja se moli

Posle niza ograničenja koje su talibani uveli za žene, one sada više neće moći da idu ni u parkove u Kabulu, čak ni sa svojom decom.

Dok očevi mogu da se igraju sa njima ili da ih gledaju, slikaju, majkama je sada uskraćeno pravo da budu deo takvih uspomena. Zabranjen im je odlazak u parkove u Kabulu.

Najbliže što mogu da priđu parku jeste restoran odakle mogu da gledaju decu. Ženama je takođe zabranjen odlazak na bazene i teretane u Kabulu.

Očekuje se da će ove mere biti proširene na celu zemlju, prenosi BBC.

Dok talibani nastavljaju sa uvođenjem ograničenja, žene i devojčice u Avganistanu strahuju šta bi moglo da bude sledeće.

Neki kažu da ovakve odluke neće pogoditi većinu ljudi u zemlji, jer je za mnoge sada večernji izlazak postao luksuz koji ne mogu sebi da priušte.

Mnoge devojke ne razmišljaju o razmerama uticaja ovih odluke, već o simboličnom značaju poteza i šta on otkriva o namerama talibana od dolaska na vlast u avgustu 2021. godine.

- Svakog dana, mi devojke u Avganistanu, budimo se sa novim ograničenjima. Kao da samo sedimo i čekamo šta će biti sledeće - kaže jedna studentkinja.

Ona kaže da je imala sreće što je završila srednju školu pre dolaska talibana, ali da se sada plaši da bi univerziteti mogli da se zatvore za žene i dodaje da bi to bio "kraj svih njenih snova".

Ispričala je da je nedavno položila prijemni ispit i da je razočarana što studije novinarstva, koje je želela, više nisu omogućene ženama.

Aktivistkinja Lajla Basim je osnovala biblioteku za žene sa više hiljada knjiga na raznim jezicima.

- Želimo time da pokažemo talibanima da Avganistanke neće ostati neme, a drugi cilj nam je proširimo kulturu čitanja knjiga među ženama, naročito devojčicama kojima je obrazovanje uskraćeno - rekla je ona.

- Ne bojimo se smrti ni da će talibani pretiti našim porodicama. Bojimo se da ćemo biti izolovane iz društva - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Djoka

30.11.2022 17:11

Kolo srece se okrece