NISU PRESTALI KONTAKTI AMERIČKE I RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Putin nakon oslobođenja ruskog trgovca oružjem

Autor:

Svet

09.12.2022

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moguće dalje razmene zatvorenika sa SAD, potvrdio šef Kremlja.

NISU PRESTALI KONTAKTI AMERIČKE I RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Putin nakon oslobođenja ruskog trgovca oružjem

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da su dalje razmene zatvorenika između SAD i Rusije moguće i da se nastavlja kontakt dve obaveštajne službe.

Putin je govorio na konferenciji za novinare u Biškeku, prestonici Kirgistana, dan nakon što su SAD oslobodile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u zamenu za američku košarkašicu Britni Grajner, a upitan je da li će doći do drugih razmena na šta je odgovorio pozitivno, prenosi Rojters.

- Da, sve je moguće. Kontakti dve obaveštajne službe ustvari nikad nisu ni stali. Postigli smo kompromis, i ne odbacujemo nastavak zajedničkog rada u budućnosti - naveo je šef Kremlja.

Rusija i dalje drži Pola Vilana, američkog marinca veterana koji je osuđen za špijunažu 2020. godine u procesu koji je SAD ocenila kao nepravedan i netransparentan, navodi Rojters.

Ruska novinska agencija Interfaks je izvestila je u četvrtak da će se nastaviti razgovori Vašingtona i Moskve o oslobađanu Vilana, citirajući izjave Vilanovog advokata.

Pol Vilan, Amerikanac koji u Rusiji služi zatvorsku kaznu, kazao je da je razočaran što nije učinjeno više kako bi bio oslobođen i pozvao je predsednika SAD Džoa Bajdena da brzo deluje, nakon što je objavljeno da će u razmeni zatvorenika biti oslobođena samo američka košarkašica Britni Griner.

Grinerova je oslobođena u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta, nakon čega Sjedinjene Države nemaju mnogo da ponude u eventualnim budućim pregovorima za oslobađanje Vilana, bivšeg američkog marinca koji služi zatvorsku kaznu od 16 godina zbog optužbi za špijunažu, koje on odbacuje.

Bajden je kazao da SAD nikada neće odustati u naporima da oslobode Vilana, ali da nakon razmene u kojoj je oslobođena Grinerova nemaju još puno opcija na raspolaganju.

- Nažalost i iz potpuno nelegitimnih razloga, Rusija Polov slučaj tretira drugačije u odnosu na Britni. I mada nismo uspeli da obezbedimo oslobađanje Pola, mi nećemo odustati. Nikada nećemo odustati - kazao je Bajden.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na konferenciji za novinare rekao da nisu imali izbor.

- Ovdje nije bio izbor koga od dvoje Amerikanaca ćemo dovesti kući. Ovo je bio slučaj: ili jedno ili nijedno.

Vilan je uhapšen 2018. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading